Horațiu Radu a declarat marți că are în vedere constituirea unui grup de lucru care se va ocupa de victimele minori ale infracţiunilor. Conform Agerpres, ministrul a mai adăugat că în ultimii 15 ani statul s-a preocupat mai mult de drepturile inculpaților și nu de cel al victimelor.

„Noi am început, la Ministerul Justiţiei, să ne concentrăm asupra victimelor şi în sensul acesta am creat şi un grup de lucru în ce priveşte victimele – acesta va avea mai multe componente. Violenţa asupra minorilor, victimele minori sau abuzurile sexuale asupra minorilor de asemenea reprezintă o componentă pe care o vom lua în discuţie. Am avut o primă întâlnire acum două săptămâni, vom mai avea o întâlnire mâine”, a declarat Horaţiu Radu într-o dezbatere organizată de „Salvaţi Copiii”.

Întâlniri cu mai multe ONG-uri în vederea constituirii grupului de lucru

Horațiu Radu a vorbit că Ministerul Justiției nu are toate componentele pentru a se ocupa de acest subiect. Altfel spus, în perioada următoare se va întâlni cu mai multe ONG-uri și autorități pentru creionarea grupului de lucru.

„Din păcate, în ultimii cel puţin 15 ani, aş putea spune că răspunsul statal a fost foarte mult articulat în jurul drepturilor învinuitului, suspectului, inculpatului; mai puţin s-a ocupat lumea de victime, mai puţin s-a preocupat de recuperarea prejudiciului infracţiunii. Chiar există o vorbă în lumea judiciară, ‘Doamne fereşte să fii parte vătămată!’.

Şi cu atât mai mult să fii parte vătămată fără niciun mijloc de a te apăra. În mod sigur, copiii reprezintă una dintre cele mai expuse categorii la victimizare. Poziţia lor e caracterizată de o vulnerabilitate ce decurge din particularităţile psihocomportamentale, de fragilitate fizică şi psihică şi de starea de dependenţă pe care o au”, a spus Horaţiu Radu.

Conform statisticilor, în 2019 au fost trimiși în judecată 1.459 de autori ai infracţiunilor comise în familie împotriva a 1.700 de victime, din care 661 minori.