Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) lansează campania ”Vinerea Verde”, sub sloganul ,,STOP! Azi mașina stă pe loc”.

Campania încurajează folosirea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice. Inițiativa este menită să reducă poluarea și a emisiilor de carbon, informează Agerpres.

,,Vinerea Verde” are ca și scop ca, până la sfârșitul anului, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare la serviciu pe jos, bicicleta sau cu transportul în comun.

,,Vinerea verde”, STOP! Azi mașina stă pe loc”

Minsitrul Barna Tanczos a precizat că dorește inițiativa ,,Vinerea Verde” să fie pusă în practică de cât mai mulți români.

„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată. Motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România ‘Vinerea Verde’.  Ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon.

Mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat Ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Inițiativa îndeamnă la mișcare

Totodată, inițiativa promovează mișcarea, atât pentru angajații MMAP cât și pentru cei de la instituțiile publice din subordine. De asemenea, inițiativa este o invitație și pentru cei din mediul privat.

„Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii.

Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private”, a mai precizat Barna Tanczos.

O nouă cultură pentru un mediu mai curat

Ministerul Mediului își dorește implementare unei noi culturi spre o mobilitate zero cu emisii cât mai mici. Barna Tanczos a susținut că va merge la serviciu cu metroul în fiecare vineri.