Conform unei postări pe Facebook, Ministerul Sănătății a anunțat că măştile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus.
Ministerul Sănătății a atras atenția asupra faptului că măștile cu supapă sunt folosite în domeniul industrial, iar organizațiile internaționale recomandă ca aceste măști să nu fie purtate în pandemie.
”Aceste măşti sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respiraţia prafului şi particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permiţând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei. Astfel, organizaţiile internaţionale recomandă ca aceste măşti să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane”, arată MS pe pagina de Facebook.
Recomandările Ministerului Sănătății privind măștile de protecție
Ministerul Sănătății recomandă purtarea măștilor care acoperă în totalitate gura și nasul. De asemenea, se pot folosi măști cu două straturi. Ele se pot spăla și refolosi.
Totodată, sunt recomandate măștile care au o sârmă de metal la nivelul nasului şi care nu permit astfel ieşirea aerului prin partea superioară a măştii.
Măști contrafăcute în valoare de 120.000 de euro
Luni, 15 februarie, în mai multe județe din țară au avut loc percheziții într-un dosar de măști contrafăcute. Ancheta e în desfășurare încă de anul trecut, după ce, la un spital, au ajuns măști cu grave deficiențe.
Polițiștii au descoperit că un spital a cumpărat măști de protecție la care există indicii că sunt contrafăcute.
„Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 10 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Bihor, Braşov, Maramureş şi Timiş, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare”, a transmis, luni, Poliția Română.
Măștile falsificate au pus în pericol cadrele medicale iar paguba s-ar ridica la 120.000 de euro.