Marți, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut o întrevedere cu primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz. Tema principală a discuției dintre cei doi a fost prevenirea și combaterea migrației ilegale.

La întâlnire au fost prezenți și reprezentanți ai principalelor structuri din Ministerul Afacerilor Interne cu atribuții în acest domeniu.Pe parcursul discuției au fost identificate o serie de soluții pentru limitarea acestui fenomen. Aceste soluții  vor fi implementate în cel mai scurt timp.

Astfel s-a găsit o variantă prin care migranţii să fie transportaţi, sub supraveghere, din Timişoara către centrele din ţară.

 „Ne confruntăm cu o lipsă de locuri de cazare – în ceea ce priveşte Timişoara, suntem la o capacitate de 128% în acest moment. Sigur că vom avea în perioada următoare şi alte locuri disponibile. Dar vrem să limităm aceste deplasări din ţară spre Timişoara”, a spus Bode.

„Am discutat despre modul în care am putea să limităm la minim posibil acest fenomen al migraţiei ilegale şi Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări a prezentat (…) cum anume ne-am gândit să limităm acest fenomen – prin dotarea acestor structuri ale MAI cu mijloace moderne – drone, camere cu termoviziune, cu senzori de mişcare – sunt dotări care au intrat şi vor intra în structurile noastre tocmai pentru limitarea acestui fenomen”, a  adăugat Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a spus că este prioritară destructurarea reţelelor de călăuze

Ministrul a adăugat că a mai discutat cu edilul Timişoarei despre destructurarea reţelelor de călăuze. Autoritățile își dau seama că foarte puţini migranți ajung în Timişoara cu scopul de a rămâne.

„Există o reţea de călăuze care îi aduc şi îi preiau cu scopul de a-i duce în Vest. Am destructurat astfel de reţele, vom continua să fim foarte atenţi la această activitate prin Poliţia Română, în perioada următoare veţi vedea rezultate”, a spus ministrul.

Primarul Timişoarei a salutat decizia de a se găsi metode prin care migranţii să fie transportaţi înapoi la centrele din ţară.

Ministrul și-a afirmat dorința de a sprijini autoritățile locale din zonele afectate de acest fenomen, prin adoptarea unor modificări legislative, pentru a se putea carantina grupuri de persoane – familii de migranți, dar și pentru a împiedica migranții cazați în centrele de primire din România să mai călătorească spre Timișoara și de aici spre state din Vestul Europei.

„Am convingerea și sunt optimist că soluțiile identificate vor conduce la limitarea acestui fenomen ce afectează nu numai România, ci întreaga Europă!” a precizat Lucian Bode