Ministrul Apărării a subliniat că Armata Română şi-a îndeplinit toate misiunile în peste 19 ani de experienţă acumulată în Afganistan.

„A dat dovadă de profesionalism, de dedicare, de disponibilitatea de a învăţa, de a se adapta, a dat dovadă de sentimente cât se poate de pozitive faţă de populaţia afgană, pentru că aceasta a reprezentat una dintre componentele misiunii pe care le-am desfăşurat, să venim în sprijinul autorităţilor şi populaţiei afgane”.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Apărării, în teatrul de operaţii din Afganistan s-au rotit aproximativ 32.000 de militari, în timpul misiunilor derulate pe parcursul a 19 ani.

În prezent, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 611 militari, alţi aproximativ 280 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În şedinţa CSAT de luni a fost aprobată redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan. Retragerea survine odată cu încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliţie. România își retrage forţele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliţie NATO începând cu 1 mai 2021.

Ministrul Apărării consideră că misiunea de retragere din Afganistan este prioritară

Nicolae Ciucă consideră că misiunea de retragere din Afganistan reprezintă o prioritate pentru Armata Română. Obiectivul este ca planul de retragere şi aducere în ţară a militarilor să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă.

„Miercuri am avut o videoconferinţă cu militarii din teatrul de operaţii din Afganistan, desigur şi cu toţi ceilalţi, pentru că am vrut să avem date şi să aflăm situaţia la cald din locaţiile unde avem dislocaţi militari, iar atunci când am discutat cu comandanţii militari din Afganistan asta le-am spus: cel mai greu lucru pentru orice armată este să deschidă o misiune şi să o închidă. Ca atare, dacă partea de deschidere a trecut demult şi a fost desfăşurată foarte bine, în condiţiile de atunci, partea de închidere este cea mai actuală şi ea trebuie să reprezinte prioritatea numărul unu pentru noi toţi, astfel încât tot planul de retragere şi aducere în ţară a militarilor să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă.

În privinţa retragerii, măsurile sunt cuprinse în planul pe care noi l-am coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii şi, desigur, sunt elemente specifice de detaliu pe care Statul Major al Apărării şi toţi cei implicaţi în acest proces le-au avut în vedere, astfel încât să putem să desfăşurăm procesul de retragere cât mai coerent şi în condiţii de maximă siguranţă. Am afirmat şi subliniez şi în continuare că, pentru noi, misiunea se va încheia când toţi militarii români se vor fi întors acasă în deplină siguranţă”, a precizat Ministrul Apărării.