Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, propune reluarea evenimentelor medii și mari în aer liber în baza unei adeverințe de vaccinare sau a unui test negativ. Operatorii culturali sunt disperați deoarece mai multe județe din țară au intrat în scenariul roșu.

„În acest moment suntem în discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii şi mari in aer liber. Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta. Avem în vedere pentru accesul participanţilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinţe de vaccinare. Ori prezentarea unui test negativ. Ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală şi are deja anticorpii formaţi.

Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid”, a spus Gheorghiu la Digi 24, informează AGERPRES.

Soluții rapide pentru susținerea evenimentelor

Ministrul Culturii a mai declarat că va înainta aceste propuneri INSP-ului, iar decizia ar urma să fie luată de cei din zona epidemiologică. Totodată, el a declarat că trebuie să existe niște reguli clare pentru ca astfel de evenimente să aibă loc.

„Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie festivalurile ar începe undeva prin luna iunie. Olanda şi-a propus ca acestea să fie deschise undeva prun luna iulie. Aşadar, suntem şi noi în aşteptare legat şi de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de paşaportul verde digital. Această comisie a anunţat că va prezenta public pe 17 martie o variantă.

Iată că sunt mai multe componente de care depinde o discuţie finală în acest sens. Odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, eu sper să fim într-o fază în care să avem nişte reguli clare care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente”, a arătat Gheorghiu.

 Test negativ sau adeverință de vaccinare?

Gheorghiu a mai susținut că nu este de acord cu o limită a numărului de spectatori. El este pentru testarea tuturor oamenilor prezenți la eveniment sau prezentarea unui document care să ateste că este vaccinat.

„În momentul de faţă, evenimentele în aer liber cât şi cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. În momentul în care vom avea o rată de vaccinare care ne va da motive să fim optimişti, atunci, repet, noi vom pleda pentru eliminarea acestei limite”, a mai spus ministrul Bogdan Gheorghiu.