În funcție de evoluția ratei de infectare la nivel local, Ministrul Educației a stabilit trei scenarii pentru revenirea elevilor la cursuri în format fizic.

Scenariul verde

Elevii se vor putea întoarce la școală în format fizic în localitățile unde rata de infectare la nivel local este de sub 1 la mia de locuitori.

Scenariu galben

Noua propunere a Ministrului Educației la scenariul galben este eliminarea variantei de învățământ hibrid, unde clasa era împărțită în elevi ce făceau, pe rând, școală fizică și online.

Elevii vor merge în continuare la școală și în scenariul galben, unde rata de infectare la nivel local este de sub 3 la mia de locuitori.

Mai exact, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV și copiii din clasele terminale VIII, XII, XIII.

„Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient și mi se pare mai eficient așa. Unul dintre motivele pentru renunțarea la varianta hibrid este acela că profesorilor le e imposibil să aibă grijă de jumătate de elevi în clasă și de cealaltă jumătate în online, în același timp”, a mai declarat Ministrul Educației la Digi24.

Sorin Cîmpeanu  a explicat și motivul pentru care a luat această decizie de a renunța la sistemul hibrid.

„Am făcut o interogare a sistemului din care a rezultat că un număr de 65.000 de elevi sunt în situația de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pe semestrul I. În mod evident, acești elevi vor face parte din grupul țintă pentru acțiuni remediale”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Scenariul roșu

În cazul în care localitatea are rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori, elevii continuă să meargă la școală și la grădiniță. De asemenea, elevii din ciclu primar vor continua să se prezinte în format fizic în băncile școlilor.

Ceilalți elevi nu mai merg la școală și vor continua să învețe în format online. Daca rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori, localitatea va intra în carantină și școlile se închid. Se va merge predarea în varianta online.

8 februarie se redeschid școlile

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat într-o conferință de presă că pe 2 februarie va avea loc o reevaluare a situației epidemiologice. Totodată, elevii se vor întoarce la școală începând cu 8 februarie sub cele trei scenarii.

„Începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta evident în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile din ultimele săptămâni. Elevii se întorc la școală, se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a anunțat Klaus Iohannis, la declarația de presă de la Palatul Cotroceni.