Sorin Cîmpeanu , Ministrul Educației, a precizat că va lua în considerare introducerea testelor de salivă în școli, folosite în alte țări din Uniunea Europeană.

„Am avut o propunere în comitetul interministerial, urmează să formalizăm această solicitare și să se discute la nivelul Guvernului”, a precizat ministrul Educației.

Ministrul Educației a mai precizat că de săptămâna viitoare ar urma să înceapă testarea, deoarece până în acest moment testarea în școli a fost inexistentă. Demnitarul are planuri ca elevii cu simptome și cei care au intrat în contact cu cazuri confirmate să fie testați. De asemenea, și angajații din educație ar trebui testați.

„Oricum aceste teste trebuie să fi validate printre teste Real Time PCR, dar sunt un semnal de a atrage atenția că există o problemă”, a mai spus Cîmpeanu, relatează Digi24.

Ministrul Educației: Teste de salivă în școli pentru copii 

Din 26 aprilie, în Italia se redeschid școlile, iar elevii se vor întoarce în bănci. Autoritățile sanitare au decis să introducă teste de salivă pentru elevi. Ele sunt potrivite pentru copii și se pot utiliza la scară largă. Acestea pot fi integrate cu uşurinţă în sistemul educaţional zilnic şi necesită puţin efort, susțin oficialii italieni.

Premierul României, Florin Cîțu, a cerut Ministerului Educației să li se facă teste COVID non-invazive, după revenirea din vacanța de primăvară.

„Aș face o propunere domnului ministru al Sănătății, dar vom mai discuta despre asta. (…) Să căutăm resursele și vă ajut și eu să le găsim ca să putem să îi testăm pe elevi când se întorc la școală, să le facem aceste teste non-invazive, să testăm cât mai mulți dintre ei după această perioadă de vacanță.

Cred că este o soluție bună ca să putem să ținem sub control pandemia”, a declarat Florin Cîțu, joi seară, la finalul ședinței de guvern.

Reamintim că elevii se vor reîntoarce la școală după sărbătorile Pascale. Vacanța s-a prelungit datorită situației epidemiologice din țara noastră.