Astfel, ministrul Justiției, Stelian Ion, va trebui să ofere explicații suplimentare în acest sens.

Mulți dintre românii aflați protestele din august 2018 au suferit violențe din partea forțelor de ordine.

De curând, Tribunalul București a decis clasarea acestuia, sub aspectul învinovățirii celor care conduceau Jandarmeria Română și anchetarea unor cazuri punctuale. Sunt vizate agresiunile din partea celor cu funcție de execuție.

După această decizie, au avut loc proteste în toată țara.

Iohannis a cerut ministrului de Justiție, Stelian Ion, să explice public cum s-a ajuns la această decizie controversată.

„Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a precizat Iohannis.

Ministrul Justiției, chemat la raport

Și europarlamentarul Rareș Bogdan a avut o reacție în urma deciziei Tribunalului București.

Acesta a precizat că este o rușine pentru Justiția din România și va depune plângere la CEDO.

Mai multe asociații care militează pentru drepturile omului au anunțat că vor continua protestele, inclusiv duminică, 7 martie.

” Societatea civilă dezaprobă modul în care ancheta „10 august” a fost ucisă din faşă. Dosarul a fost închis definitiv, deşi DIICOT nu a făcut o anchetă corectă. Niciun martor şi nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiţii, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă”, transmite Declic.

Tribunalul București a transmis, printr-un comunicat, că la baza deciziei judecătorești au stat doar probele din dosar.

Cu alte cuvinte, magistrații nu vor ca hotărârile lor să fie comentate prea mult în spațiul public.

sursă foto: evz.ro