Ministrul a  menționat că nu este corect ca administrațiile locale ce au găsit soluții pentru combaterea poluării să plătească pentru că se aplică sancțiuni la nivel național datorită altor orașe.

,,Nu este taxa auto. S-ar putea să fie o taxă de poluare. Primul principiu care guvernează în Europa toate aceste lucruri este «poluatorul plătește»,, a mai adăugat Barna Tanczos.

Poluatorul plătește sau toată țara

Ministrul Mediului a spus că România trebuie să ia o decizie, dacă vrea să facă parte din cele 24 de state membre ale UE  care au implementat anumite constrângeri celor care poluează.

Riscul este ca din cauza unor orașe, unor centre urbane unde nu s-a făcut nimic pentru reducerea poluării, să plătească toată țara. Infringementul a venit în cazul Bucureștiului și a altor orașe. Dacă nu reușim să câștigăm acest proces împotriva Comisiei vom plăti, a specificat Barna Tanczos.

Ministrul a dat asigurări că va avea loc o dezbatere publică națională privind introducerea unei taxe de poluare sau nu. De asemenea, va exista o decizie la sfârșitul anului 2021. Altfel spus, anul acesta nu va fi aplicată nicio taxă. Scopul nu e reprezentat de introducerea unei noi taxe, ci reducerea poluării.

“Poate să genereze o chestiune socială. Nu mi se pare corect ca în zone în care chiar are lumea grijă de calitatea aerului, unde autoritatea publică locală ia măsuri, găsește soluții, să plătească și ei, pentru că altcineva poluează.

Este nevoie de o dezbatere publică națională. Este nevoie de o discuție cu Comisia (Europeană – n.red.), pentru că nu vreau să pățim ca în ultimii 10 ani să pierdem toate procesele” a mai declarat Ministrul Mediului.

În alte state europene există taxa pe oxigen, iar introducerea ei în țara noastră ,, este foarte interesantă și poate fi aplicată”, a mai adăugat Ministrul Mediului.

Conform datelor de pe site-ul AirVisual, într-un top global al celor mai poluate orașe din lume au fost incluse 7 orașe și o comună din România. Orașele românești incluse în topul privind gradul de poluare sunt: Iași, București, Brașov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoșani, Baia Mare și comuna Brăniștea.