Proaspăt numitul Ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat Ordinul pentru aprobarea protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19. Protocolul are ca scop ameliorarea stării fizice a pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2. Se dorește creșterea capacității acestora de a se întoarce la o viață de calitate.

Documentele reprezintă o revizuire a protocolului existent, după acumularea de noi date clinice. Acestea s-au dezvoltat din monitorizarea și îngrijirea în ambulatoriu a tot mai mulți pacienți. Protocolul de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 are ca scop ameliorarea stării fizice a pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2, precum și creșterea capacității lor de a se întoarce la o viață normală.

„Era necesar un astfel de protocol pentru evaluarea și pentru managementul terapeutic privind dizabilitățile complexe rezultate în urma infecției cu SARS-CoV-2. Pacienții care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare. COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe și care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieții pacienților. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcționalității și a capacității de muncă și va scurta timpul de întoarcere la o viață normală”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Protocolul de tratament a fost actualizat

De asemenea, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat și ordinul care actualizează protocolul medical de tratament pentru pacienții cu COVID-19. Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 vor beneficia de tratamente mai bune. Acestea sunt în conformitate cu cele mai noi studii medicale și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Astfel, a fost adaptat tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în acord cu ultimele considerații legate de medicația antivirală. Totodată, a fost introdus un capitol nou cu recomandări pentru medicii de familie care tratează la domiciliu pacienții infectați.

Cele două protocoale de tratament au fost elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății.

Ordinele ministrului Sănătății care conțin noile prevederi medicale se publică i în Monitorul Oficial din 23 aprilie.