Începând cu data de 1 mai, Bulgaria va adopta noi condiții pentru intrarea în țară.

Astfel, românii care intenționează să intre pe teritoriul țării sunt informați de faptul că Bulgaria permite accesul persoanelor imunizate în cazul în care acestea au făcut rapelul cu cel puțin 14 zile înaintea călătoriei, precum și a persoanelor nevaccinate dacă acestea prezintă un test negativ efectuat în ultimele trei zile.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, condițiile de intrare pe teritoriul Bulgariei au fost revizuite de către autoritățile bulgare.

Valabilitatea următoarelor măsuri se întinde pe o perioadă de 31 de zile, începând din data de 1 mai.

Documente necesare pentru intrarea în Bulgaria

Românii care doresc să intre pe teritoriul Bulgariei sont condiționați de prezentarea unuia dintre documentele prezentate mai jos:

– Un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19 și trecerea unei perioade de 14 zile de la data administrării ultimei doze.

„Documentul trebuie să conțină numele persoanei (redactat cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, datele la care au fost administrate dozele/doza de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea instituției care a eliberat documentul”, transmite MAE.

– În cazul persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document: „documentul care atestă rezultatul testului molecular tip PCR sau antigen trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea pentru COVID-19, înscrisă cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultat pozitiv („Positive”), care să permită interpretarea documentului”.

– Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, calculate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Excepții

Anumite categorii de persoane fac excepție de la documentele de față, după cum urmează:

– Conducătorii de autocar, care efectuează transport internațional de pasageri.

– Conducătorii camioanelor care efectuează sau finalizează un transport internațional de mărfuri, la intrarea pe teritoriul Bulgariei.

– Membrii echipajelor navale și persoanele angajate în întreținerea navelor, care, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, sunt în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

– Membrii echipajelor aeronavelor, care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei și personalul tehnic asimilat.

– Lucrătorii transfrontalieri (persoanele care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către un stat membru al Uniunii Europene, Turcia, Serbia sau Republica Macedonia de Nord, cu scopul îndeplinirii activității ca angajat sau liber profesionist, precum și persoanele care locuiesc în statele menționate și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către Bulgaria, în scopul îndeplinirii activității, ca angajat sau liber profesionist.

– Elevii și studenții care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și care călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri educaționale, precum și elevii și studenții care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România în scopuri educaționale.

– Persoanele care tranzitează Bulgaria.