Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a întâlnit cu reprezentanţii presei scrise şi audio-vizuale clujene pentru a transmite tradiționalul mesaj de Crăciun:

„Aş vrea să rezum cuvântul pastoral pe care l-am trimis tuturor credincioşilor noştri. Şi acest cuvânt pastoral se intitulează ‘Cine dă, lui îşi dă, cine face, lui îşi face’. Am plecat de la acest cuvânt pastoral gândind-ne la faptul că cei trei magi de la Răsărit, atunci când au venit la Noul Născut, şi-au încheiat drumul lor cu mare dărnicie. (…) Gândul cu care am scris această pastorală a fost că şi noi, la rândul nostru, trebuie să fim darnici, milostivi, altruişti în orice vreme. Dar, în mod special, în vremurile acestea care sunt încercate de epidemia care s-a generalizat”, a spus mitropolitul.

Crăciunul este sărbătoarea darurilor. Cei trei magi, veniţi din Răsărit, când au ajuns la Pruncul Iisus i-au adus daruri: aur, tămâie şi smirnă. Noi la Crăciun le facem daruri celor dragi, în special copiilor şi ele nu sunt valoroase doar ca utilitate, ci sunt valoroase prin mesajul pe care-l poartă.

„Şi este o realitate că, la Sărbătoarea Crăciunului, creştinii buni sunt darnici, şi în mod special părinţii cu copiii lor, mamele cu copiii lor. Doresc să le facă copiilor bucurie. Şi Moş Crăciun le aduce daruri, daruri multe, mai mari sau mai mici. Şi, la urma urmei, nu valoarea darului, ci simbolul pe care îl poartă darul are mare importanţă pentru cei dragi, pentru cei cărora le facem daruri”, a precizat Înaltpreasfințitul.

In Pastorala sa, părintele Andrei ne vorbește despre o povestire care spune că ar fi existat și un al patrulea mag: Artaban care și-a vândut toate bunurile ca să cumpere daruri Noului născut . Nu a ajuns la întâlnirea cu cei trei magi la Babilon, înainte de a porni spre Betleem, deoarece s-a îngrijit de un bolnav. A întârziat și la Betleem, unde a salvat un copil de la moarte.   L-a cautat pe Isus 33 de ani și, în sfârșit a ajuns la Irusalim, unde L-a găsit pe Domnul Hristos răstignit pe cruce.Mergând spre cruce, a salvat o fată, astfel că a ajuns în fața crucii fără nici un dar.  Iar Domnul Hristos i-a spus: „Ştiu, ştiu totul! Dar salvând copilul femeii, ajutându-l pe omul bolnav, scăpând fata brutalizată de soldaţi, toate acestea Mie Mi le-ai făcut. Darurile tale, safirul, rubinul şi perla, au ajuns la Mine. Vei intra în Împărăţia Mea!”

„Darurile vremelnice capătă valenţă veşnică. Nu în zadar Părintele Nicolae Steinhardt ne-a lăsat sintagma ‘dăruind vei dobândi’. Dreptmăritori creştini, darurile noaste vremelnice au consecinţe veşnice.”  a mai arătat Înaltpreasfințitul Andrei.