Prima persoană din România care a fost vaccinată anti-COVID este asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Național de Boli „Matei Balș” din București. Alegerea ei ca primă persoană vaccinată din țară are un profund caracter simbolic. În 27 februarie 2020, ea a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul, anunță Grupul de Comunicare Strategică. O oră mai târziu, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10.00 Campania de vaccinare anti-COVID este una coordonată la nivelul UE, asta însemnând că toate statele din Uniune încep vaccinarea astăzi – mai puțin Ungaria, care a furat startul și a administrat primul ser ieri, 26 decembrie. Mihaela Anghel a declarat că este foarte onorată pentru că a fost aleasă să fie prima persoană vaccinată din România.

„Gheața carbonică este formată din dioxid de carbon înghețat, care are tendința de a reveni la forma de gaz atunci când se încălzește. Gazul format s-ar fi putut răspândi în spațiul închis al avionului, în cazul în care s-ar fi optat pentru transportul aerian, iar viața piloților și a personalului de la bord ar fi fost pusă în pericol de intoxicare (ceea ce ar fi necesitat asigurarea unor condiții speciale). Prin urmare, s-a preferat transportul rutier, acolo unde acest lucru a fost posibil”, au transmis, la rândul lor, și autoritățile române pe pagina oficială de Facebook Ro-Vaccinare.

În România, vaccinarea, coordonată de medicul Valeriu Gheorghiță, include, în această primă fază, cadre medicale din 10 spitale din țară: Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov. Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din București. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Dr. Victor Babeş din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Craiova. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi. Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Ruşdea din Baia Mare. Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou din Suceava. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş din Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.