Întâlnirea vine în contextul în care relațiile Guvernului cu administrația locală sunt destul de tensionate. Primarii sunt nemulțumiți de mai multe decizii ale Executivului. Cea mai mare îngrijorare a edililor vizează Codul Administrativ. Dar și organizarea centrelor de vaccinare din țară a stârnit un întreg scandal.

Asociația Municipiilor, în război cu Guvernul

Primarii de municipii, în frunte cu Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor, critică dur lipsa de transparență a Guvernului Cîțu privind adoptarea unor măsuri care vizează Codul Administrativ.

Primarii sunt nemulțumiți datorită Ordonanței de Urgență pregătită de către Guvern cu privire la măsurile fiscal-bugetare. De asemenea, amânarea pensiilor speciale ale primarilor reprezintă unul dintre motivele pentru care mai mulți primari din țară crictică dur conducerea Guvernului.

Florin Cîțu va avea o discuție oficială, astăzi, 18 ianuarie, o  cu Asociaţia Consiliilor Judeţene.

„O să am o discuţie cu Asociaţia Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, şi Oraşelor, Asociaţia Comunelor pentru 2021. Nu este aceasta cea mai mare cheltuială pentru 2021. Sunt alte cheltuieli şi acolo vom avea discuţii şi despre gradul de colectare, modul în care se folosesc banii de către autorităţile locale şi sumele de reechilibrare care vin de la buget. Aş vrea să facem o corelare şi cu gradul de colectare şi cu numărul de personal al angajaţilor din ultima perioadă, cheltuielile de personal, ş.a.m.d.

Mesajul transmis Guvernului României de Emil Boc

Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm: Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister , ci o obligație legală a Guvernului Romaniei , statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta  europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație” a spus edilul de la Cluj.

Asociația Municipiilor din România, sub conducerea lui Emil Boc, susține că ,,practicile nesănătoase ale celorlate guverne au fost însușite de către Guvernul Cîțu.

Practici nesănătoase din partea Guvernului

Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesanatoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare ,fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformâ astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei.

Emil Boc a mai adăugat că adoptarea unei ordonanțe ce modifică peste 20 de acte normative fără a respecta regulile în domeniul transparenței demonstrează capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului.

Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative , este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare.”

Cheltuielile pentru centrele de vaccinare trebuie asigurate din bugetul de stat și nu de către primării

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, inițiatorul  proiectulul de Ordonanță despre vaccinare  a provocat tensiuni  între autoritățile locale și centrale. Inițiativa legislativă susține că  toate cheltuielile pentru centrele de vaccinare, care nu vor funcționa în instituțiile spitalicești, vor fi asigurate de primării.

Primarii de comune au respins proiectul. „Adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, în lipsa asigurării tuturor resurselor necesare realizării activităților prevăzute în sarcina autorităților administrației publice locale”, este inacceptabilă, au spus primarii.

Centrele de vaccinare

Edilii se plâng, în frunte cu Emil Boc, că au fost obligați să organizeze și să doteze centrele de vaccinare din bani proprii.

,,Asta ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate. De asemenea, de la spitale și de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare. În aceste condiții, am cerut politicos, dar ferm în același timp, ca în această ordonanță de urgență pe care Ministerul Sănătății o pregătește să nu ignore problema finanțării”, a explicat Emil Boc la Digi 24.

Vlad Voiculescu a ținut să sublinieaze că este un proiect de OUG care este al Guvernului, nu al Ministerului Sănătății”.

„Dar într-adevăr este inițiat de Ministerul Sănătății și tot Ministerul Sănătății a transmis pentru consultare către toate structurile asociative. Asociația comunelor, asociația orașelor, asociația consiliilor județene și asociația municipiilor. Așteptăm reacția scrisă.  Nu știu dacă au trimis-o,  dar m-am mirat și eu să văd în presă o reacție, când noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanță de urgență”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Emil Boc a spus că ordonanța de urgență, care va prevedea clar plata de la bugetul de stat, va fi adoptată de Guvern în această săptămână. Altfel spus, toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical vor fi suportate de bugetul de stat, și nu de primării, așa cum prevăzuse Ordonanța de urgență.

Astăzi, 18 ianuarie,  Florin Cîțu va avea o întâlnire oficială cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene.