Árpád János Potápi a subliniat că este nevoie de instituțiile și programele de importantă națională aflate dincolo de granițele Ungariei. ”În acest an, Guvernul de la Budapesta asigură sustenabilitatea funcționării a 82 de instituții și a 12 programe de importanță națională, precum și a altor 192 de programe, cuprinse în amintitele programe naționale.

O instituție, respectiv un program de importanță națională poate fi acea instituție, respectiv program care are o forță organizatorică puternică în cadrul comunităților maghiare de dincolo de granițele Ungariei, și îndeplinește un rol major din punct de vedere al strategiei naționale în vederea păstrării identității naționale în domeniul cultural, al învățământului și al religiei, precum și în alte domenii privind organizarea socială”, a afirmat oficialul ungar, care a adăugat: În 2012 au funcționat doar 49 de instituții de importanță națională, iar în prezent numărul acestora a crescut la 82.

Guvernul contează întodeauna pe ei

Pentru maghiarii de dincolo de granițele Ungariei este important să știe că Guvernul ungar contează întotdeauna pe ei. Executivul gândește în termenii unei națiuni unitare, asigură instituțiilor respective un sprijin sistemic și consecvent. În cazul insituțiilor și programelor de importanță națională este esențială sustenabilitatea și predictibilitatea. Potrivit unui comunicat de presă, sistemul privind obligația de sprijin a fost adoptat la cea de-a X-a reuniune a Consfătuirii Permanente Maghiare, care a avut loc în noiembrie 2011.

Acest sistem prevede criteriile privind politica națională, printre care și pe cele potrivit cărora: instituția contribuie substanțial la realizarea intereselor naționale pe termen lung; își asumă un rol eficient pentru dăinuirea comunităților maghiare și pentru consolidarea identității acestor comunități; ajută pentru dezvoltarea cooperării transfrontaliere între părțile națiunii maghiare din Bazinul Carpatic.

Instituții de importanță națională sunt considerate, de exemplu, în Transilvania: Universitatea Sapientia și Fundația „Kallós Zoltán”, în Slovacia: Asociația Civică „Rovás”, în Voivodina: Colegiul European, în Transcarpatia: Școala Superioară Maghiară Francisc Rákóczi al II-lea, Liceul Reformat din Beregovo și Insitutul Cultural Maghiar din Moravia./rganciu/rlambru

Traducere: RADOR