Conform Agerpres, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii propune modificare reglementărilor de lucru la casele de bilete și în tren pentru acordarea reducerii de 50% studenților.

Conform  OUG nr. 8/2021, studenții ar beneficia de legitimitații de călătorie cu tarif redus de 50% și abonamente lunare cu număr limitat de călătorii.

„În cadrul proiectului de Hotărâre de Guvern de modificare a normelor metodologice s-a specificat care este reducerea la transport de care beneficiază studenţii. Respectiv legitimaţii de călătorie cu tarif redus 50% (50% din tariful de transport şi 50% din tariful de rezervare) şi abonamente lunare cu număr nelimitat de călătorii cu reducere 50% la transportul cu tren Regio şi InterRegio clasa a II-a”, se menţionează în instrumentul de motivare care însoţeşte proiectul de Hotărâre de Guvern.

Studenții orfani vor beneficia de transport gratuit

Potrivit OUG nr. 8/2021, studenții orfani sau care provin de la casele de copii vor beneficia de transport gratuit cu trenul. Totodată, a doua categorie de studenți vor beneficia de 50% reducere la transportul feroviar.

„Studenţii români/străini, în vârstă de până la 26 de ani, care sunt prevăzuţi la art. 205 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. În tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau rutele călătoriilor. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a”, se arată în proiect.

Legitimații de călătorie cu transport redus

Operatorii de transport feroviar vor elibera legitimații de călătorie cu tarif de transport redus 50% la toate categoriile de tren. Totodată, se vor putea elibera abonamente lunare cu număr nelimitat de călătorii. Clasa a II-a cu tarif redus 50%. Studenții orfani și cei proveniți din casele de copii vor primi legitimație de călătorie gratuite pentru toate categoriile de trenuri. Cât și abonamente gratuite.

Studenții care doresc să obține legitimațiile trebuie să prezinte adeverințe emise de unitatea de învățământ, atât în format fizic, cât şi în format electronic.