MTI (1 februarie) – László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ), vede un viitor sumbru pentru relaţiile bilaterale ucraineano-ungare şi pentru situaţia maghiarilor din Transcarpatia.

Totuși, președintele consideră că, în pofida dificultăţilor, este mai bine să negociezi decât să nu negociezi. László Brenzovics a vorbit despre aceste aspecte într-un interviu acordat cotidianului budapestan „Magyar Nemzet„, publicat în ediţia de luni.

„Încercăm să supravieţuim şi să ne continuăm munca în circumstanţe dificile”, a declarat pentru cotidian preşedintele KMKSZ, referitor la insultele care i-au afectat pe maghiarii din Transcarpatia.

Potrivit declaraţiei sale, au existat evenimente fără precedent: proteste antimaghiare, scrisori de ameninţare, incendierea sediului KMKSZ. Politicianul consideră că, după 2014, sentimentele naţionaliste din Ucraina s-au dezlănţuit, iar mass-media ucraineană a jucat un rol semnificativ în această privinţă prezentând o imagine defavorabilă despre maghiari şi despre Ungaria.

Maghiarii din Transcarpatia

László Brenzovics a subliniat că maghiarii din Transcarpatia reprezintă doar 0,3% din populaţia Ucrainei şi sunt cetăţeni loiali ai acestei ţări. Ungaria, încă de la începuturi, a făcut tot posibilul pentru integrarea Ucrainei în structurile europene, spre exemplu, a jucat un rol semnificativ în liberalizarea vizelor pentru ucraineni în UE. Preşedintele KMKSZ a menţionat că autorităţile ucrainene efectuează investigaţii împotriva unor fundaţii prin care Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior şi Fondul “Bethlen Gábor” acordă sprijin semnificativ Transcarpatiei.

După cum a precizat, nu a fost surprins de faptul că a fost efectuată o percheziţie şi la domiciliu său, în propria casă, însă modalitatea percheziţiei a fost extrem de brutală şi înspăimântătoare. Brenzovics a subliniat că sunt liniştiţi în privinţa investigaţiilor, deoarece fundaţiile funcţionează în mod transparent, în conformitate cu legislaţia ucraineană.

Întrebat de jurnalistul cotidianului, politicianul a declarat că, în viitorul apropiat, el nu vede nicio şansă ca relaţiile bilaterale să evolueze într-o direcţie pozitivă. Chiar dacă Ungaria face gesturi importante, în opinia sa, partea ucraineană nu le apreciază. László Brenzovics a adăugat totodată că, în situaţia politică actuală, el nu vede progrese semnificative în problemele de educaţie sau lingvistice. Cu toate acestea, în opinia sa, este mai bine să negociezi decât să nu negociezi şi consideră salutară intenţia Guvernului ungar de a stabili un dialog normal cu Ucraina.