MTI (26 ianuarie) – În opinia lui László Tőkés, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) nu s-a folosit suficient de mult de faptul că fără ea nu se putea forma un guvern.

Într-un comunicat de început de an, remis Agenției de Presă MTI, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT) a evaluat evenimentele politice care au avut loc anul trecut.

László Tőkés susține că UDMR a obținut anul trecut rezultate relative, atât la alegerile locale, cât și la alegerile parlamentare, respectiv prin participarea sa la coaliția de guvernare.

În ceea ce priveşte alegerile locale, recâştigarea fotoliului de primar al oraşului Târgu-Mureş “nu ne poate face să uităm de pierderea unor locuri în unele judeţe şi municipii din Transilvania în care maghiarii trăiesc dispersați”, a adăugat László Tőkés.

Performanță relativ bună a UDMR

La alegerile parlamentare nici acordul electoral încheiat cu Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) nu a putut împiedica scăderea drastică – de la 440 de mii la aproximativ 340 de mii – a numărului de voturi exprimate pe listele UDMR în comparație cu alegerile anterioare.

”Performanţa relativ bună a UDMR şi păstrarea poziţiilor sale parlamentare se datorează exclusiv participării extrem de scăzute la alegeri”, a precizat președintele CNMT, care a adăugat: Formarea noului guvern ar fi fost un bun prilej pentru ca UDMR să solicite președintelui Klaus Iohannis ca acesta să ceară scuze în mod public pentru declarațiile sale rostite anul trecut, în aprilie, prin care a instigat împotriva maghiarilor, precum și eliberarea  ”deținuților politici secui”, respectiv István Beke și Zoltán Szőcs și abrogarea ruşinoasei Legi Trianon.

Nemulțumirea lui László Tőkés

În opinia sa, “aceasta ar fi fost o bună ocazie pentru a propune rezolvarea problemelor legate de proprietăţile imobiliare ale minorităţii, de educaţie, de utilizare a limbii materne şi de situaţiile administrative, de utilizare a simbolurilor, precum şi a situaţiei Cimitirului militar din Valea Uzului, a disputelor cu privire la graniţele de judeţ din ținutul secuiesc şi a situaţiei Universităţii de Medicină de la Târgu Mureş”, a spus László Tőkés care crede că președintele UDMR, Hunor Kelemen, vrea mai degrabă să corespundă funcției sale de vicepremier, decât să solicite prețul politic în schimbul participării maghiare la guvernare, care este deosebit de riscantă.

László Tőkés și-a exprimat nemulțumirea din cauză că programul de guvernare nu conține nimic concret.“UDMR, care se tot laudă cu succesele sale, se află într-o derivă continuă pe apele tulburi ale politicii româneşti post naţional-comuniste.

În acest context, intrarea la guvernare are ca rezultat că maghiarii din Transilvania se pot aștepta, preţ de un armistițiu temporar, la relaxarea cursului politic antimaghiar predominant”, a conchis președintele CNMT.

/rganciu/sdm2