În şedinţa din timpul acestei săptămâni a Consiliului Județean Arad, o serie de proiecte votate, printre care, acela care face referire la femeile care îşi manifestă dorinţa de a îşi efectua analizele aferente depistării cancerului de sân, au fost aprobate.

În acest sens, următorul proiect de hotărâre a fost aprobat, respectiv, cel care priveşte aprobarea încheierii unui Protocol de colaborare între Județul Arad și Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara în vederea sprijinirii implementării proiectului.

„Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – etapa II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest”.

Diferența dintre primul proiect și al doilea este că, în primul, femeile care doreau să își facă această analiză trebuiau aduse la Arad, însă de data aceasta, în al doilea, echipa va merge spre beneficiar și o să putem să ajungem în comunitățile rurale”, declară președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.

Obiectivul primordiar

Creşterea eficientelor de persoane care fac subiectul programelor aferente de sănătate, precum şi a celor destinate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce pentru cancerul de sân, fac obiectul general al proiectului de faţă.

„Efectuarea de mamografii cu dublă citire și arbitraj la toate persoanele invitate care s-au prezentat pentru testare și a următoarelor servicii de evaluare suplimentară a leziunilor mamare incipiente depistate prin testarea mamografică inițiala: evaluare ecografică, biopsierea și confirmare anatomo-patologică a leziunilor suspecte, excizia leziunilor identificate și trimiterea la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente”, declară fondatorii proiectului.

Mai multe informații despre proiect pot fi consultate aici.

„Astăzi am decis, în ședința Consiliului Județean, având în vedere că proiectul european în care am oferit aceste screeninguri s-a încheiat, să intrăm într-un nou proiect și să continuăm screeningul, dar de această dată fără limită de vârstă pentru beneficiare și mergând noi înspre ele, să nu mai fie obligate să se deplaseze din județ la centrul de screening din municipiu.

Se vor efectua mamografii gratuite cu ajutorul unei Unități Mobile dotate cu mamograf mobil care va fi achiziționată prin proiect. Parteneriatul va fi valabil pe întreaga perioadă a derulării proiectului, respectiv până la data de 31.12.2023. Încurajăm femeile să se programeze, pentru că, din statistici și cifre oficiale, incidența cancerului de sân este foarte mare în județ, iar depistarea lui precoce face ca speranța de viață să crească”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.