În județul Mureș vor fi 18 centre de vaccinare și două caravane mobile pentru persoanele care nu se pot deplasa sau sunt în izolare la domiciliu.

În prima etapă de vaccinare, orașul Târgu-Mureș va avea două centre de vaccinare, iar în faza a doua numărul acestora va fi dublat.

Județul Mureș are peste 14 000 de cazuri confirmate cu Covid.

Direcția de Sănătate Publică a transmis că peste 1000 de persoane s-au externat din spitalele din Mureș, după ce au răspuns bine la tratamentul administrat. Numărul celor care au decedat în spital, urmare a infecției cu noul virus este de 496.

Ce spun autoritățile despre vaccin

Vaccinul împotriva Covid nu va fi obligatoriu, dar este văzut de către autorități ca o salvare din pandemie.

În toată țară se fac pregătiri pentru procesul de vaccinare, iar în strategia națională sunt trecute pe categorii de vârstă și de vulnerabilitate persoanele care au întâietate la imunizare.

Astfel, în  prima fază a campaniei de vaccinare, sunt vizați  angajații din sistemul medical și cel public, în a doua etapă, focusul va fi pe persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cele cu afecțiuni cronice, iar în ultima etapă sunt în vedere persoanele adulte și copiii.

Organizația Mondială a Sănătății avertiza că o relaxare a măsurilor în preajma Crăciunului se poate transforma în tragedii anul viitor. Specialiștii fac apel la cumpătare în ceea ce privește socializarea în perioada următoare.

Totodată, secretarul de stat Raed Arafat a făcut o declarație de presă cu privire la ce ne poate aștepta anul viitor, dacă ignorăm măsurile de restricție.

Este recomandat ca oamenii să rămână în familie. La fel și cu colindatul. Intri din casă în casă, unde sunt persoane în vârstă, apoi te trezești că acele familii sunt internate la sectia de terapie intensivă a subliniat Arafat.

Persoanele care doresc să se vaccineze și au nelămuriri asupra efectelor secundare, in funcție și de istoricul lor medical sau vor detalii privind eficiența acestuia se pot consulta cu medicul de familie, apoi se pot programa pentru administrarea vaccinului.

În alte județe din Transilvania, cum ar fi Brașov, Covasna, Harghita, Alba și Sibiu, dozele de vaccin  vor fi depozitate la  Spitalului Militar de Urgență “Regina Maria” din Brașov.