Primele semnalări despre bujorul de stepă de la Zau de Câmpie au fost făcute în anul 1846. Atunci, floarea a fost expusă la Viena, într-un ierbar, cu ocazia prezentării florei Transilvaniei. Câteva mii de persoane au vizitat, în perioada Sărbătorilor Pascale, Rezervaţia botanică de la Zau de Câmpie. Aceasta adăposteşte bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) unici în Europa. Custodele rezervaţiei, Ciprian Cenan, a anunţat, pe Facebook, apariţia primelor flori.
„Primele flori au apărut în 24 aprilie, dar au fost foarte mulţi vizitatori în ultimele trei zile. Florile au început să se deschidă acum destul de repede şi, în câteva zile, s-a ajuns cam la 30-40% grad de înflorire. Maximum de înflorire preconizăm că va fi la sfârşitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare. Rezervaţia arată foarte bine după un an de pauză din cauza pandemiei, între timp am mai făcut unele amenajări, am amenajat culoarele, am prevăzut sensuri unice de intrare şi de ieşire din rezervaţie, astfel ca oamenii să nu se intersecteze şi să calce bujorii.
Potecile au fost împrejmuite astfel încât oamenii să circule cât mai uşor. Florile de pe vechile alei s-au regenerat, am mai închis din trasee, am făcut o potecă mai scurtă. În acest an sunt mai mulţi bujori faţă de anul trecut. Am avut cam 700 de vizitatori în prima zi, ieri (luni, n.r.) am avut peste 1.000 şi astăzi au fost deja câteva sute de oameni şi continuă să vină”, a declarat, pentru Agerpres, custodele rezervaţiei, Ciprian Cenan.
Bujorul de stepă a dispărut din Europa
Bujorul de stepă este o plantă extrem de firavă şi din acest motiv a dispărut din Europa. Dacă este rupt, bujorul moare în câteva minute.
Anul trecut, întrucât rezervaţia a fost închisă din cauza pandemiei de coronavirus, bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au putut fi admiraţi doar online. Custodele rezervaţiei, care este fotograf profesionist, a surprins numeroase instantanee cu florile, pe care le-a postat online.
Rezervaţia funcţionează din 1932 şi, deşi a prins inclusiv al Doilea Război Mondial, niciodată nu a fost închisă publicului în ultimii 88 de ani până anul trecut.