Medicii din Mureș spun că se face dezinfecție, pentru ca centrul să fie disponibil din nou pentru pacineții cu COVID.

„În prezent, Unitatea Suport Medical COVID-19, secţie exterioară Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, este temporar închisă pentru efectuarea procedurilor de dezinfecţie. Sperăm ca săptămâna cealaltă, pe la jumătatea săptămânii, să putem redeschide şi să reluăm internările. În ultimele două luni au fost pacienţi la care au fost identificate culturi pozitive cu germeni care au fost descrişi ca infecţii asociate asistenţei medicale, dar pentru fiecare caz în parte au fost efectuate anchete, iar în unele cazuri, anchetele epidemiologice încă sunt în curs. S-au trimis culturi pentru secvenţiere şi s-au luat toate măsurile necesare, măsurile standard pentru stoparea răspândirii. S-au efectuat autocontroale, a fost reinstruit personalul, au fost separaţi pacienţii”, a declarat, vineri,  7 MAI, managerul SCJU Târgu Mureş, Mariana Cernat, realtează Agerpres.

Mureș. COVID nu este cea mai mare problemă. O altă infecție închide spitale

Cadrele medicale din Mureș spun că aceste infecții nosocomiale sunt de import. Mai exact, au apărut pe fondul transferurilor pacineților de la ATI din toată țara. Județul Mureș înregistrează rată foarte scăzută de COVID, sub 1 la mia de locuitori, însă, infecțiile nosocomiale sunt fatale. De asemenea, în combinație cu coronavirusul, nu mai e cale de scăpare, spun medicii.

Simptomele acestor tipuri de infecții pot fi: secreții purulente dintr-o rana sau leziune, febra, tuse, dificultate în respirație, senzația de usturime în timpul urinarii sau dificultate la urinare, durere de cap, greata, vărsături, diaree.

Pot provoca probleme medicale mai grave, cum ar fi pneumonia, meningita.

DSP Mureş spune că,  în spitalele din judeţ au fost raportate şi investigate 1.091 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM). În anul 2020, cele mai multe fiind la SCJU Târgu Mureş, cu 728 de cazuri, adică 67% din totalul cazurilor.

În România, în anii trecuți, aceasta era principala cauză de îmbolnăvire a oamenilor în spitale. Lipsa de igienă a fost numită principala sursă de infectare a pacienților.