La Mureș, peste 100 de persoane infectate cu Covid au primit oxigen la domiciliu, fără să fie internate.

Acest lucru a fost posibil urmare a unei acțiuni umanitare derulată de  Serviciul de Ambulanţă Samaritanus şi de Fundaţia Comunitară Mureş.

Mureș-Statul a raportat spitale pline, dar nu a găsit soluții

Proiectul umanitar a debutat, după ce un medic din Târgu Mureș nu a mai putut respira și nu se găsea un loc în spital pentru el.

Ulterior, din banii donați de firmele din Mureș, s-au cumpărat concentratoare de oxigen pentru pacienții cu Covid.

Campania se numeşte ‘Oxigen pentru Târgu Mureş’.  A pornitde la un coleg medic care s-a îmbolnăvit şi nu a fost loc în spital pentru el. În acel moment ne-am gândit cum putem să îl ajutăm acasă, avea nevoie de oxigen fiindcă avea o saturaţie scăzută. A trebuit să recoltăm sânge la domiciliu pentru a-l duce la laborator. Astfel, având analize, medicul curant a putut să ia decizia medicală pentru ajustarea unei scheme de tratament.

Mures- Tratament acasă pentru pacienții Covid

A avut nevoie şi de o evaluare imagistică să se vadă cât era de afectat pulmonar. Asta însemna să luăm bolnavul de acasă să îl ducem la CT, de la CT înapoi la domiciliu. Bolnavii COVID nu puteau avea contact cu nimeni. Cu oxigenul adus acasă şi conlucrând cu mai multe servicii din sistemul medical, a fost ajutat să treacă peste boală”, a declarat, coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus Târgu Mureş, Varga Zsigmond Karoly,citat de Agerpres.

Cum ajung spitalele din România  să traiască din donații

Tot mai multe organizații nonguvernamentale,oameni de afaceri  și chiar persoane fizice au donat pentru lucruri de bază, pe care spitatele ar fi trebuit să le aibă: materiale de protecție, dezinfectanți, ventilatoare.

Pentru spitalul din Slatina, s-a strâns din donații suma de 790 000 de lei. În alte județe, pe lângă echipamente medicale de strictă necesitate, firmele si ONG-urile au făcut eforturi să renoveze unele secții ale spitalelor, să le igienizeze, așa cum s-a întâmplat în sudul-tării, la Spitalul de Urgență din Călărași.

Recent,un bărbat stabilit în Anglia a fost impresionat de paturile vechi ale acestei unități și a donat 70 000 de euro, pentru renovare, achizitionare echipamente noi.