Mureș. Mai mulți reprezentanți din diverse domenii de activitate din Târgu Mureș au dezbătut modul în care ar trebui să se răspundă nevoii comunității maghiare.

Înființarea unei facultăți de medicină în limba maghiară la UMFST a fost dezbătută mult timp, iar părerile sunt împărțite.

Prof. Dr. Benedek Imre, președintele Fundației Benedek Teleki, a precizat că pentru o persoană de etnie maghiară e important să învețe elemente de natură medicală în propria limbă, deoarece le înțelege mai bine.

Prof. Dr. Cornel Sigmirean, după o scurtă prezentare a situației învățământului pentru minorități în România, a precizat că o problemă legată de înființarea unei facultăți e reprezentată de resursa umană. El susține că e elementară investiția în cadrele didactice și formarea unor specialiști în acest sens.

Mureș. Dezbateri aprinse pentru înființarea facultății de medicină în limba maghiară

La dezbatere a fost prezent și actorul Nicu Mihoc, de la Teatrul Național din Târgu Mureș. El a precizat că este de acord cu înființarea unei facultăți în limba maghiară, dând exemplu chiar teatrul, unde s-au înființat două companii teatrale: Compania ,,Tompa Miklós” și Compania ,,Liviu Rebreanu”.

”Aș promova ideea pentru a fi alături de comunitate”, a precizat Nicu Mihoc. Aceeași părere a fost îmbrățișată și de expertul în politici și strategii NATO, Victor Aileni, relatează zidezi.ro.

”De ce nu? Există o comunitate maghiară cu istorie consacrată, există o comunitate românească cu istorie consacrată, dar există și alte comunități cu istorie consacrată. Why not? Pentru că atunci când se aprinde casa primii care sar sunt vecinii. Who know cine sunt vecinii mei mâine?”, a precizat expertul în politici și strategii NATO.

Legea Educației permite folosirea limbii maghiare în universitate, iar linia de studiu în cadrul universităților multiculturale și multilingve se organizează în departamente.

Directorul Teatrului Național din Târgu Mureș, Gáspárik Attila, A venit cu propunerea introducerii unor cursuri facultative de limbă maghiară la UMFST.

Această dezbatere a fost prima dintr-o serie de alte dezbateri ce vor urma pe tema învățământului medical maghiar de la Târgu Mureș. Președintele Fundației Benedek Teleki, Prof. Dr. Benedek Imre, a precizat că vor participa personalități din alte țări și cunoscuți medici români.