Exponatul lunii din Târgu Mureș este unul indedit. Atestă vaccinarea împotriva variolei. Reprezentanții instituției s-au gândit că tema este cât se poate de actualitate.

„Începând cu luna aprilie, Muzeul Universităţii ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş vine în întâmpinarea vizitatorilor cu ‘Exponatul lunii’, un demers prin care se doreşte promovarea obiectelor din colecţia muzeului în concordanţă cu evenimentele lunii respective.

În contextul în care în perioada 24 – 30 aprilie 2021 marcăm Săptămâna Mondială a Imunizării, primul exponat pe care dorim să vi-l prezentăm este un certificat de vaccinare, eliberat la Sibiu în anul 1846. Este o parte din colecţia alcătuită şi îngrijită de Facultatea de Farmacie a Universităţii. Certificatul atestă vaccinarea împotriva variolei (vărsatul negru). A fost  una dintre cele mai devastatoare şi letale boli, eradicată abia în anul 1978. Este, de altfel, primul vaccin folosit pentru combaterea unei boli contagioase”, a anunţat UMFST Târgu Mureş, într-un comunicat de presă, remis Agerpres.

Mureș. Exponat inedit, la Muzeul UMFST

Muzeul UMFST Târgu Mureş a fost inaugurat la începutul acestui an. Are scopul de a conserva şi promova moştenirea academică locală şi se află în incinta Cetăţii Medievale Târgu Mureş, în Clădirea Manutanţei, precizează sursa citată.

Deși are o istorie îndelungată, în prezent, cerificatele care atestă vaccinarea sunt cele mai intens dicutate.

Recent, Parlametul European a adoptat certificatul verde digital, care atestă vaccinarea anti-COVID.

Cele mai aprinse discuții sunt pe tema îngrădirii liberei circulații și a protecției datelor cu caracter personal.

„Trebuie să punem în aplicare certificatul UE Covid-19 pentru a restabili încrederea cetăţenilor în spaţiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei. Statele membre trebuie să îşi coordoneze răspunsul în condiţii de siguranţă şi să asigure libera circulaţie a cetăţenilor în UE. Vaccinurile şi testele trebuie să fie accesibile şi gratuite pentru toţi cetăţenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricţii suplimentare odată ce certificatul este în vigoare”, a explicat Fernando López Aguila, președintele Comisiei pentru libertăţi civile.