Tematica expoziţiei din Mureș  prezintă un real interes pentru cunoașterea istoriei naționale.

Surprinde cronologic implicarea mureşenilor şi a spaţiului mureşean în marile evenimente prilejuite de izbucnirea şi derularea Primului Război Mondial, începând din 1914 şi se extinde până în 1922.

Din cauza pandemiei, la evenimentpot avea acces mai puține persoane, dar va deschisă succesiv, pentru a permite grupurilor de persoane să o viziteze.

Mureș. Expoziție unică în țară, bilingvă

„Pentru evenimentul propriu-zis legat de Noaptea Muzeelor, din 12 iunie a.c., vizitarea expoziţiei de către public se va realiza pe toată durata intervalului orar 10:00-22:00, în condiţiile respectării reglementărilor autorităţilor privind protecţia împotriva COVID-19, în spaţiile instituţiilor de cultură, fiind programate şi ghidaje tematice în limba română pentru orele 11:00, 15:00, 19:00.

În limba maghiară pentru orele 13:00, 17:00, 20:00, momente punctuale de interacţiune a muzeografilor cu publicul interesat. Invităm aşadar publicul vizitator să ne păşească pragul instituţiei, devenind martori ai unor momente de redescoperire şi reconstituire istorică ale unor evenimente şi mai cu seamă trăiri şi percepţii ale vieţii cotidiene atât pe liniile frontului cât şi în spatele frontului, precum şi ale perioadei imediat următoare marii conflagraţii- toate acestea fiind posibile prin utilizarea unor metode muzeologice şi muzeotehnice moderne, de avangardă, interactive, cu impact emoţional deosebit datorită şi modului de expunere imagistică şi utilizării tehnologiei digitale în cadrul expoziţiei”, a transmis Dorel Mac, cercetător științific în cadrul Muzeului Județean Mureș.

Ce instrumente au fost folosite pentru realizarea expoziției

Expoziţia reprezintă rezultatele ştiinţifice dobândite prin identificarea documentelor inedite de arhivă, memorialistică, scrisori, hărţi, colecţii muzeale , date completate cu cercetarea de teren ce aduc noi informaţii referitoare la desfăşurarea războiului în această parte mureşeană a Transilvaniei, la sistemul de fortificaţii, la amplasarea tranşeelor şi referitoare la efortul material şi uman de realizare a acestora, au transmis organizatorii. S-a lucrat intens, timp de patru ani, în colaborarea cu alți cercetători de la muzeele din țară, au informat oficialii instituției de cultură din Mureș.