În județul Mureș, firmele înscrise să livreze mâncare în regim de catering nu vor să ajungă , deoarece cheltuielile de transport ar fi prea mari.

Aici,  pensionarii din Șăulia, Miheșu de Câmpie și Răzoare au așteptat să primească masa caldă cuvenită din partea societăților înscrise în program.

Salvarea a venit de la o familie care a început să distribuie alimentele vârstnicilor nevoiași, mai mult voluntar.

Mureș. Statul i-a lăsat de izbeliște pe sărmani. O familie face muncă voluntară

„Programul european prin care Guvernul acordă sărmanilor tichete sociale pentru masă caldă este o binecuvântare pentru mulţi vârstnicii de peste 75 de ani. Mulți au  pensii sub 800 de lei. S-au înscris multe firme de catering din Târgu Mureş. Au refuzat  zonele greu accesibile din Miheş, Răzoare, Şăulia. Aici trebuie să faci 100 de kilometri pentru 20 de case.  Acolo nu au venit, fiindcă sunt departe şi nu au profit. I-au acceptat doar pe cei de lângă şosea. Aşa că m-am urcat în maşină cu unul dintre băieţii mei. Am luat tabelul de la primării şi am făcut un inventar. Am plâns. Nu poţi să crezi ce au ajuns oamenii, se răstoarnă casele pe ei, unii stau în pat că nu au lemne de foc, au fel de fel de necazuri, sunt câţiva cărora le-au murit copiii. M-a marcat tare. Ducem de două ori pe săptămână câte o masă caldă. Aceasta   costă 20 de lei, nu iese profit şi presupune un efort, dar nu aş putea să nu merg”, a declarat Iacob Boca, citat de Agerpres. cel care deţine un restaurant la Şăulia.

Statul nu a găsit alternative

Deși nu este o situație singulară, statul nu a găsit o alternativă pentru aceste cazuri.

Zeci de bătrâni sunt în pericol să nu beneficieze de masa caldă. Nu există o lege prin care transportul să fie asigurat în zonele greu accesibile.

Statul oferă un suport minim pentru oamenii care n-au bani să-și cumpere alimente. Mai exact, 180 de lei pe lună/persoană.

Pentru ca o persoană să primească acest ajutor, trebuie să nu obțină niciun venit sau cel maxim să nu depășească 800 de lei.

Cei mai mulți dintre beneficiari sunt persoane fără adăpost și pensionari.