Update. Posesorul armei a fost reținut pentru 24 de ore. Avocatul său este intrigat, întrucât este pădurar și deținea arma legal. El spune că părinții ar trebui decăzuți din drepturi, din cauza neglijenței față de minori.

„În baza probatoriului administrat, la data de 4 mai, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au dispus măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore, faţă de bărbatul de 49 de ani, deţinătorul legal al armei neletale cu aer comprimat, acesta fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al inspectoratului”, au precizat reprezentanţii IPJ Mureş, informează Agerpres.

Știre inițială

Totul s-a întâmplat în județul Mureș, comuna Mădăraș. Din primele date ale anchetatorilor, a fost un accident. Copiii au fost lăsați nesupravegheați. Arma este a unui pădurar.  Cei doi copii au crezut că doar se joacă, însă, totul s-a transformat într-o tragedie. Copilul a fost împușcat în piept, iar medicii nu au mai putut face nimic. Au declarat decesul la fața locului, relatează antena3.ro. Părinții sunt în stare de șoc, iar polițiștii au întocmit deja un dosar penal în acest caz, pentru moarte suspectă.

Mureș. Tragedie la picnic. Caz de neglijență

Un raport UNICEF arată că, în România, copiii sunt neglijați. Astfel, ne situăm pe primele poziții în Europa când vorbim despre mortalitate infantilă.

Raport sumbru. De ce mor copiii în România

Potrivit Organizației Salvați Copiii, la fiecare cinci ore, un copil mai mic de un an moare în România. Rata mortalităţii infantile este de 8,8 – 9 decese la 1.000 de nou-născuţi vii.

Mai mult de jumătate dintre mamele din mediul rural nu au fost niciodată controlate de un medic ginecolog pe perioada sarcinii.

Totodată, jumătate dintre decesele copiilor mai mici de cinci ani au cauze evitabile, preecum boli ale aparatului respirator, leziuni traumatice şi cauze externe, se menționează în studiul întocmit de Salvați Copiii.

Cazul de neglijență de la Mureș nu este singular. Recent, s-au mai înregistrat tragedii, tot pe fondul neglijenței părinților în Hunedoara, Arad.

Psihologii susțin că statul român ar trebui să dezvolte politici publice pentru educarea părinților. Ceea ce poate părea banal, un moment de neatenție se poate solda cu o tragedie.

Ce riscă părinții în acest caz

Dincolo de impactul psihologic pe care l-a produs acest incident, părinții copilului împușcat accidental pot răspunde penal pentru faptele lor, dacă vor fi declarați definitiv pentru neglijență.

De asemenea, o posibilă anchetă socială ar putea stabili, dacă minorul de 8 ani este în siguranță sau dacă are tulburări de comportament .