Anul 2021 va începe cu una dintre „cele mai spectaculoase ploi de meteoriţi”, conform NASA. Ploaia de meteoriţi, fenomen care poartă numele de Quadrantide, va lumina cerul în acest weekend. Ploaia de meteoriţi va putea fi observată în noaptea dintre 2 şi 3 ianuarie și va fi observabil cu ochiul liber dacă vor fi respectate câteva reguli necesare. Suita evenimentelor celeste continuă, după ce anul 2020 ne-a surprins cu o serie de fenomene celeste importante, precum alinierea de excepție a planetelor Jupiter și Saturn şi apariţia cometei Neowise, iar anul 2021 debutează în forţă, cu ploaia de meteoriţi Quadrantide.

Aceasta este una dintre cele mai puternice ploi de meteoriți care a avut loc. Specialiștii le recomandă împătimiților, pasionaților și celor care vor , pur și simplu, să o urmărească să stea culcați pe spate și să ofere ochilor aproximativ 30 de minute pentru a se adapta la întuneric. Se mai sugerează, de asemenea, ca observatorii să se îmbrace gros, pentru că spectacolul va dura până în zori și în cazul în care condițiile meteo vor permite o vizibilitate normală se așteaptă un spectacol celest inedit și spectaculos. Așadar cu puțină răbdare vom avea parte de un spectacol gratuit pe care îl vom putea urmări cu toții de la domiciliu.

Cea mai cunoscută ploaie de meteori este cea anuală a Perseidelor care are loc în perioada iulie-august și atinge apogeul între zilele 9 – 14  ale lunii august, fiind osbervate încă din antichitate cu peste 2000 de ani în urmă. Numele lor este dat de punctul de unde pare să apară această ploaie de meteori care se află în constelația Perseu. Perseidele sunt mai vizibile în emisfera nordică unde tineri sau pasionați le admiră în căderea lor în nopțile de vară. La catolici, Perseidele sunt numite ”Lacrimile Sfântului Laurențiu” datorită faptului că mucenița sa este sărbătorită la 10 august pe calendarul catolic.