Gergely Gulyás a declarat că, în Transilvania, s-a creat o cooperare politică credibilă între UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT), în urma căreia şi candidaţii formaţiunii din urmă au fost trecuţi pe lista UDMR. Hunor Kelemen a vorbit despre faptul că, după competiţia partidelor maghiare de la alegerile locale, a sosit momentul unificării forţelor la alegerile parlamentare. Potrivit acestuia, politicienii şi-au unificat forţele, iar alegătorii trebuie să confirme acest lucru prin votul lor. Alianţa are sens doar dacă se poate umple cu conţinut şi dacă alegătorii maghiari vor fi solidari. Gergely Gulyás a afirmat totodată că, atunci când epidemia de coronavirus defineşte lumea, există mult mai multă frică şi la alegeri. “Ne-am dori ca toţi maghiarii să poată depăşi această frică şi să participe la vot”, a precizat politicianul.

Acesta a adăugat că, în timpul controverselor privind Legea statutului maghiarilor, Comisia de la Veneţia a luat o decizie care a clarificat faptul că patria-mamă are dreptul să-şi sprijine comunităţile naţionale din afara graniţelor sale. Guvernul ungar s-a folosit de acest lucru până în prezent şi intenţionează să o facă şi în continuare, iar pe lângă problemele simbolice, doreşte, de acum, să-i sprijine pe maghiarii din Transilvania şi prin programul de dezvoltare economică. Ministrul a menţionat că, printr-o susţinere puternică din partea electoratului, UDMR ar putea să se manifeste cu o pondere importantă în acest sens. Ministrul i-a încurajat pe toţi maghiarii din Transilvania să ia parte la alegeri, deoarece cele 10-15 minute alocate acum ar putea aduce patru ani buni pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

Hunor Kelemen a declarat că împreună cu Gergely Gulyás au vizitat, în cursul zilei, realizările sprijinite de Guvernul ungar în judeţele Sălaj şi Bihor, unde s-au întâlnit cu candidaţii UDMR şi cu liderii locali de opinie. Potrivit politicianului, parteneriatul dintre Guvernul Fidesz- Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) şi UDMR s-a consolidat, iar solidaritatea se manifestă acum nu doar prin vorbe, ci şi prin fapte. “Cele două ţări, cele două popoare, naţiunile sunt interdependente. Împreună putem obţine rezultate mai bune, împreună putem avea succese mai mari, nu numai în regiune, ci şi în Europa. Cu mijloacele noastre modeste dorim să contribuim la o mai bună cooperare bazată pe încredere între România şi Ungaria”, a declarat Hunor Kelemen, mulţumind ministrului ungar pentru vizita sa în campania electorală. În România, alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 6 decembrie, pe fondul unor măsuri sporite de siguranţă cu privire la epidemia de coronavirus.