Nu ar fi o noutate ca un etnic german să câștige alegerile locale într-un județ din România. Klaus Werner Iohannis a devenit primar al Sibiului în anul 2000 și a fost reales în 2004, 2008 și 2012.

În 2013 Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcția de prim-vicepreședinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit președintele partidului.  Alianța Creștin Liberală (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta.

La 24 noiembrie 2019, a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut peste 66,09% din voturi, împotriva candidatei PSD Viorica Dăncilă.

Viziunea lui Dominic Fritz este una concretă: vrea să modernizeze transportul comun, să întărească rolul Timișoarei ca centru economic și cultural, să digitalizeze administrația. Una dintre măsurile pe care noul primar al Timișoarei vrea să le ea e eliminarea supraimpozitării proprietarilor care nu fac fațadele clădirilor din oraș. Fritz a anunțat că va reface procedura de supraimpozitare, dar caută și soluții să acorde ajutor financiar proprietarilor de clădiri istorice, pentru a le reface, așa cum procedează de ani buni Oradea.

Datorită pandemiei de coronavirus, Timișoara va fi Capitala Culturală Europeană în 2023 alături de Veszprém – Ungaria și Elefsina – Grecia. Comisia CULT din cadrul Parlamentului European a acceptat, amânarea momentului ce era programat pentru anul 2021.

În urmă cu câteva săptămâni, primarul în funcție a cerut ajutorul societății civile din Timișoara să vină în sprijinul spitalelor. Răspunul a fost unul pe măsură: 11 companii și 173 de persoane fizice au donat 930.000 de lei în numai două săptămâni. Din aceste donări au fost achiziționate 75 de concetratoare și 500 de pulsoximetre, alături de două instalații de oxigen profesionale.