Sâmbătă,la ședința Comitetului Județean de Situații de Urgență Timiș, a participat online și șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat. Au participat, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, directorul Cristian Oancea și Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase. Au fost invitați Dorel Săndesc,  vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Raul Pătrașcu – managerul Spitalului Județean Timișoara. Ședința a fost inițiată pentru a determina  necesitatea carantinei.

După analiza datelor primite din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș și a specialiștilor s-a decis carantinarea câtorva localități. Carantina va începe cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, pe raza Municipiului Timișoara, Comunei Moșnița Nouă, Comunei Ghiroda, Comunei Giroc și Comunei Dumbrăvița din Județul Timiș – pentru o perioadă de 14 zile. Se vor aplica o serie de măsuri obligatorii pentru persoanele care se află permanent în zona, sau doar o tranzitează. Aceste măsuri au ca scop prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, la cererea prefectului, în scurt timp, se va trimite spre Timișoara un număr mai mare de doze de vaccin. Astfel se va putea accelera campania de imunizare a timișenilor.  Prefectul a purtat discuții în ultimele 24 de ore atât cu vicepremierul României, Dan Barna, cât și cu Ministrul Sănătății.

Unele măsuri care se iau în perioada carantinei

Începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, este limitată circulația din zona carantinată. Aceasta se va face doar prin  punctele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate. Circulația va fi permisă pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă datele de identificare, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar.

În interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al magazinelor alimentare şi nealimentare până la ora 20,00. Excepţie vor face farmaciile şi a staţiile de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.