Florin Cîțu susține că este ignorat de către proprii miniștri. Premierul le atrage atenția că nu au depus programele de restructurare pentru companiile pe care le au în subordine.

Nemulțumit de indiferența prezentată de miniștri, Cițu a anunțat că va face o evaluare la jumătatea anului pentru fiecare minister.

„Am cerut miniștrilor să vină cu programe de restructurare pentru companii și nu au venit. Nu există scuze. Am zis că se va face o evaluare la mijlocul anului. Miercuri cred că vom avea un Memorandum, un fel de fișă de parcurs, obiectivele de asumat în funcție de buget pentru fiecare Minister”, a precizat premierul.

Trași la răspundere în funcție de realizări

Fiecare ministru va fi responsabil pentru activitatea pe care a întreprins-o și modul în care și-au îndeplinit obiectivele asumate prin buget. Premierul a anunțat evaluări perioadice la toate ministerele.

„Vom merge lunar și vom evalua cum merg lucrurile. Românii vor vedea în fiecare lună cum evoluează fiecare ministru.

Dacă putem să facem un fel de aplicație să vedem performanța. Dacă vreți să-i spuneți carnet de note, carnet de note, că suntem în slujba oamenilor. Și azi am avut o discuție pe teme economice. Sunt companii cu pierderi mari”, a afirmat Florin Cîțu, la B1TV.

Miniștri trebuie să demonstreze că și-au atins țintele

Șeful Executivului a mai precizat că în cazul în care miniștri nu-și vor atinge țintele, ministerele respective vor pierde bani pe care i-au primit prin Legea bugetului de stat.

„Vom vedea și public cum se întâmplă lucrurile. Dar în Buget scrie clar că execuția bugetară la rectificare, pentru cei care nu au făcut execuția conform trimestrializării. Acei bani se pot ajusta. Deci putem reduce bugetele ministerelor respective. Nu ne mai permitem să aruncăm bani”, a mai precizat premierul României.

Premierul nu dorește să se repete scenariile din anii trecuți când anumite ministere returnau banii înapoi deoarece nu reușeau să-i cheltuie.

„Anii trecuți puteai să ai execuție proastă până la finalul anului. Adică te împrumutai și la final vedeai că ministerul îți trimitea banii înapoi.

Acest lucru nu se va mai întâmpla. Într-o discuție cu directorii economici din ministere, de anul trecut, am spus că dacă se va întâmpla așa ceva vor merge acasă. Că mă certam la fiecare rectificare bugetară că voiau bani”, a conchis Cîțu.