În cursul zilei precedente, Comisia Europeană împreună cu Parlamentul European și Consiliul au reușit în cele din urmă să ajungă la un acord referitor la textul legislativ cu privire la Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public.

Programul de față dispune de o finanțare 1,5 miliarde de euro pentru granturi și 10 miliarde de euro împrumuturi, prin Banca Europeană pentru Investiții.

Oportunitate de dezvoltare pentru regiunile dependente de combustibili fosili

În calitate de raportor al Grupului Renew în cadrul Comisiei de Bugete, europarlamentarul Nicu Ștefănuță, a participat la negocerile instrumentului de față.

Acesta oferă tuturor autorităților locale din regiunile, care sunt în momentul de față dependente de combustibili fosili, oportunitatea de a finanța proiecte de tranziție verde, cum ar fi gestionarea apelor, rețele de încălzire centralizată, decontaminarea terenurilor sau gestionarea inteligentă a deșeurilor.

Posibilități financiare pentru adoptarea unui model economic de durată, anunțate de Nicu Ștefănuță

„În aceste negocieri, m-am luptat pentru ca regiunile mai puțin dezvoltate să poată beneficia de bani mai mulți pentru asistența tehnică. 35 de milioane de euro vor fi alocați prin asistenței tehnice, prin Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public, pentru ajuta autoritățile publice la scrierea de proiecte bune, lucru atât de necesar autorităţilor din România.

Un alt punct foarte important pentru mine a fost ca regiunile mai puţin dezvoltate, care doresc să împrumute bani, să primească 25% din împrumut ca grant, adică o sumă nerambursabilă asigurată din bugetul Uniunii Europene. Pentru regiunile dependente de combustibili fosili, tranziţia la economia verde pune probleme sociale şi economice importante.

Uniunea Europeană pune aceste posibilităţi de finanțare la dispoziția autorităţilor locale pentru a le sprijini să treacă la un model economic durabil” a declarat europarlamentarul USRPLUS Nicu Ștefănuță.

Care sunt județele vizate

Potrivit planului teritorial de tranziție justă, Hunedoara, Gorj, Dolj, Mureș, Prahova si Galați sunt judeţele din România vizate de Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public.