Administrația Națională de Meteorologie a transmis o nouă avertizare de cod galben și cod portocaliu. Pentru perioada, 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 18:00, a fost extins codul galben de polei și ninsori viscolite în nord-vest, nord, centru, est și sud-estul țării și a fost emis un cod portocaliu de vânt și viscol în Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură.

Amintim că, în aceaste regiuni, în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea lor, la început ploi apoi predominant ninsori. Se va depune un strat de zăpadă, pe alocuri consistent, iar local se va semnala polei sau ghețuș.

Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată. În același timp, intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse și în special în zonele de munte și în Moldova.

Vizibilitatea va fi redusă semnificativ în noaptea de joi spre vineri

Pentru perioada, 11 februarie, ora 18:00 – 12 februarie, ora 18:00, a fost emis un cod portocaliu de vânt și viscol în Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură.

În intervalul menționat, în Munții Banatului, în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110…130 km/h. În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 m.

Răcirea semnificativă a vremii va determina un proces de stabilizare al stratului de zăpadă existent. Îndeosebi în cursul nopții care urmează, va continua să ningă și se va depune strat de zăpadă proaspătă. Vântul intens va forma noi plăci pe versanții estici și sudici. În locurile adăpostite depozitele și troienele de zăpadă depășesc 3 m.

Chiar și la supraîncărcări slabe, straturile puțin stabilizate din partea superioară pot aluneca peste straturile vechi și consolidate, pe versanții înclinați, putându-se astfel declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, zăpada puternic umezită va îngheța în partea superioară, iar la interior se va stabiliza. Pe pantele mai înclinate și cu depozite mai consistente, la supraîncărcări se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau medii.