Accesul pe cale rutieră, aeriană şi maritimă pe teritoriul Turciei este permis persoanelor care sosesc din România şi care prezintă unul dintre următoarele documente: rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, sau al unui test rapid antigen efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia. De asemenea, este valabil și un document emis de autorităţile statelor de domiciliu care atestă faptul că persoanele care sosesc în Republica Turcia au fost vaccinate împotriva COVID-19 şi că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării); un document oficial care atestă că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.

Testare aleatorie în Turcia

MAE a precizat că persoanele care călătoresc în Turcia pot fi supuse unor testări aleatorii, de tip PCR.

La cine apelezi, dacă ai probleme pe teritoriul Turciei

Ministerul Afacerilor Externe transmite că românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.79.40 şi ale Consulatului General al României la Istanbul: +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537 şi Consulatului General al României la Izmir: +90 232 4650579.  Apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Care sunt țările cu risc epidemiologic. Unde nu este necesară carantina

Nu  necesară carantina pentru persoanele care au trecut prin boală în urmă cu 15-90 de zile și pot dovedi cu documente acest lucru.

Scutirea de carantină este valabilă și pentru  copiii sub 3 ani, fără condiții. Pentru minorii cu vârsta între 3 și 16 ani, este necesar un test negativ PCR pentru a nu rămâne în carantină.

Iată lista țărilor cu risc epidemiologic major.

Țările din zona roșie

Maldive
Seychelles
Bahrain
Uruguay
Argentina
Costa Rica
Capul Verde
Trinidad si Tobago
Lituania
Paraguay
Columbia
Chile
Suedia
Nepal
Georgia
Brazilia
Letonia
Olanda
Suriname
Franța
Kuweit
India
Africa de Sud

Țările din zona galbenă

Cipru
Belgia
Bolivia
Slovenia
Grecia
Estonia
Danemarca
Sint Maarten
Andorra
Botswana
Malaysia
Puerto Rico
Mongolia
Croația
Guyana
Peru
Iran
Luxemburg
Emiratele Arabe Unite
Turcia
Belarus
Elveția
Timorul de Est
Sri Lanka
Canada
Oman
Bahamas
Marea Britanie

În Ungaria, românii pot călători doar pe bază de vaccinare anti-COVID. Bulgaria a eliminat toate restricțiile . Se poate intra în această țară fără nicio condiție.