Potrivit unui comunicat de presă al CNCAV, o nouă tranșă de 134.400 doze de vaccin Moderna vor ajunge astăzi în țară. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.

Într-o primă fază dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare. În perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.”, se precizează în comunicatul CNCAV.

„Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)‟, se precizează în comunicatul CNCAV.

Câte doze de vaccin Moderna au fost administrate

Până la acest moment, în țara noastră au fost recepționate 426.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică Moderna. Din data de 4 februarie au fost administrate 258.141 persoanelor programate. Pâna ieri, 7 aprilie s-au administrat 103.447 de prime doze  iar77.347 de persoane au primit rapelul. În ultimele 24 de ore s-au administrat 4.849 de doze în primă instanță iar 105 persoane au fost imunizate cu a doua doză. La vaccinul Moderna s-au înregistrat 159 de reacții de tip local și 749 de tip general.

Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:

– Foarte frecvente (≥1/10) Frecvente (≥1/100 și <1/10) ;

– Mai puțin frecvente (≥1/1.000 și <1/100);

– Rare (≥1/10000 și <1/1.000);

– Foarte rare (<1/10.000).

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare. Astfel, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației.