Astfel, persoanele cu dizabilități, reprezentanții legali ai acestora au dreptul la transportul gratuit cu mijloacele de transport în comun interurban, dar nu se vor mai ignora de acum înainite nici călătoriile cu mașina personală, acestea urmând să fie suportate de stat.

Facilitatea poate fi aleasă, fie călătoriile cu transportul public în comun, fie cu autoturismul personal, iar decontarea cheltuielilor se va face în maximum două luni de zile, de la depunerea cererii la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului(DGASPC), însoțită de acte justificative, precum bonuri fiscale, facturi.

Pe parcursul unui an pot fi decontate 24 de călătorii pentru persoana cu handicap grav și 12 pentru cea încadrată cu handicap accentuat.

Cum se calculează decontul 

Calculul sumei aferente carburantului pentru care se face decontul se realizează de către structura de specialitate din cadrul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, pe baza tarifelor legitimațiilor de călătorie pentru călătoria cu trenul, prevăzute în convenția privind transportul persoanelor cu handicap cu trenul, aprobată prin ordin comun al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor

În cazul în care limitele prevăzute de lege cu privire la numărul de călătorii sau la suma maximă decontabilă sunt atinse, persoana cu handicap nu mai poate solicita decontarea carburantului până la sfârșitul anului.

Ministrul Muncii anunță fonduri europene pentru persoanele cu dizabilități

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că anul acesta are în vedere finalizarea proiectelor finanțate cu fonduri europene pentru protecția, integrarea persoanelor cu dizabilități.

Alături de Mădălina Turza, președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții(ANPDCA)  dorește dezvoltarea unor tehnologii care să facă viața mai ușoară a persoanelor cu dizabilități.

La acest moment, singura facilitate pe care o au aceste persoane, pe lângă decontarea unor cheltuieli, este amenajarea unor rampe de acces la diverse instituții sau în mijloacele de transport în comun.