Închidere parțială în Germania

Într-adevăr, Germania a decretat izolare parţială de miercuri până pe 10 ianuarie cu închiderea anunțată de cancelarul Angela Merkel a afacerilor „neesențiale”, precum și a școlilor și creșelor. Constatând „decesele foarte numeroasele” cauzate de epidemia de coronavirus și „creșterea exponențială” a infecțiilor, liderul conservator a asigurat: „Suntem forțați să acționăm și acționăm acum”. Într-o rezoluție adoptată de statul federal și cele 16 state regionale, angajatorii sunt invitați să acorde prioritate, cât mai mult posibil, telemuncii sau vacanțelor angajaților lor timp de trei săptămâni și jumătate „pentru a implementa în toată țara principiul ‘rămânem acasă'”.

Pandemia „este scăpată de sub control”, a avertizat liderul Bavariei, Markus Söder, în timpul unei conferințe de presă cu cancelarul și ministrul Finanțelor, Olaf Scholz. Este „un dezastru care ne afectează viața mai mult decât orice altă criză din ultimii 50 de ani”, a adăugat el. Germanii se vor afla de facto într-o închidere parțială aşa cum au experimentat ​​deja timp de câteva săptămâni în primăvară în timpul primului val al Covid-19. Contactele sociale ar trebui să fie limitate la maximum cinci adulți din două cămine diferite și, de asemenea, să rămână foarte limitate în perioada 24-26 decembrie, când întâlnirile vor fi posibile numai între membrii foarte apropiaţi ai unei familii.

De asemenea, germanii care vor să sărbătorească Crăciunul vor trebui să-și reducă contactele cât mai mult posibil în cele șapte zile dinaintea reuniunilor de familie. De la începutul lunii noiembrie, toate restaurantele, barurile, muzeele, teatrele și toate facilitățile sportive au fost închise publicului. Dar aceste măsuri și-au arătat limitele în ultimele zile, mai ales odată cu apropierea sărbătorilor de la sfârșitul anului, când mulți germani se grăbesc la magazine pentru cumpărăturile de sfârșit de an.

Franţa

 Începând de marți, Franța intră într-o nouă fază, în timpul căreia cetățenii vor avea din nou posibilitatea de a efectua deplasări „oriunde” și va fi aplicată o măsură de restricție a mobilității între 21:00 și 6:00 dimineața. Restricția va fi, de asemenea, în vigoare de Revelion, spre deosebire de Ajunul Crăciunului, când toate deplasările vor fi libere și fără a fi nevoie de auto-certificare. De marți și pe tot parcursul perioadei de sărbători va fi posibilă deplasarea între regiuni. Muzeele, teatrele și cinematografele, care ar fi trebuit să se redeschidă, vor fi închise pentru încă trei săptămâni. De Crăciun, Guvernul francez recomandă evitarea adunărilor private cu mai mult de șase adulți (copiii sunt excluși la numărătoare). Verificări aleatorii pentru a descuraja schiorii.

  Spania

 Deplasările între regiuni vor fi limitate în Spania din 23 decembrie până pe 6 ianuarie: rămân valabile excepțiile aflate în vigoare în prezent, precum motivele de muncă, asistență pentru persoanele cu dizabilități și vârstnici și revenirea la locul de reședință, care le permite studenților să petreacă Crăciunul în familie. Reuniunile vor fi limitate la maximum zece persoane, dar cina din Ajunul Crăciunului ar putea avea o durată limitată: de fapt, rămâne în vigoare interdicția de deplasare care, pentru ocazie, nu va începe la 22:00 sau la 23:00 (în funcție de regiune), ci la ora 1:30. Capacitate redusă în biserici pentru liturghiile de Crăciun, cu recomandarea de a evita cântările și de a folosi doar muzică înregistrată.

Marea Britanie

Astăzi există un sistem de restricții locale anti-Covid severe în Marea Britanie: în 95% din Anglia, oamenii nu pot invita musafiri acasă și la pub sau restaurant pot vedea numai o singură persoană. Dar de Crăciun vor fi „toți liberi”. De fapt, Boris Johnson a decis că, între 23 și 27 decembrie inclusiv, trei familii fixe se vor putea întâlni în locuințe private, fără limite sau obligativitate de distanțare socială. O măsură care i-a mulțumit pe mulți, pentru că vor putea petrece sărbătorile cu familia, dar care a declanșat furia oamenilor de știință și a medicilor: pentru ei, aceste cinci zile de „libertate” ar putea declanșa focare în toată țara și, prin urmare, ar putea provoca un al treilea lockdown național în ianuarie.

Elveţia

Noile restricții pentru întreg teritoriul federal sunt în vigoare în Elveția de sâmbătă, 12 decembrie. Restaurantele, barurile, magazinele, piețele, muzeele, bibliotecile, structurile sportive și de agrement trebuie să se închidă la ora 19:00. Cu excepția restaurantelor și barurilor, care nu au voie să deschidă duminica și în zilele de sărbători legale. Pe 24 decembrie și în noaptea de Revelion, închiderea este stabilită la ora 1:00. Pentru întâlnirile private, rămâne limita de 10 persoane. Duminică, directorii celor cinci mari spitale i-au cerut ministrului Sănătății să impună măsuri mai riguroase, inclusiv interzicerea de a merge la schi.

https://www.repubblica.it/politica/2020/12/14/news/coronavirus_francia_spagna_gran_bretagna_svizzera_misure_anti_covid_europa-278268263/