Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din Regiunea Vest continuă să se dezvolte printr-o serie de noi proiecte europene.

Concret, Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Vest, în luna precedentă s-au contractat 27 de proiecte în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii.

Valoarea cumulată nerambursabilă a contractelor este de 65,39 de milioane de lei (13,29 milioane euro) şi se derulează în domenii diferite precum: construcții, comunicații, sănătate, turism, industria prelucrătoare, activități recreative etc.

Fondurile europene de care vor beneficia societăţile vor fi folosite pentru dezvoltare, extindere, modernizare și achiziția de echipamente și linii de producție.

 8 din cele 27 de proiecte sunt în Arad

„Opt din cele 27 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 6,07 milioane lei, au fost contractate în cadrul Priorității de Investiții 2.1.A – Microîntreprinderi, (apelul 2), iar restul de 19 contracte, însumând o valoare nerambursabilă de 59,32 milioane lei, au fost semnate în cadrul Priorității de Investiții 2.2 dedicată microîntreprinderior, întreprinderilor mici și mijlocii (apelul 2). Ca distribuție pe județe, opt contracte se vor implementa în județul Arad, două în județul Caraș-Severin, șapte în județul Hunedoara și zece contracte în județul Timiș”, au spus reprezentanții ADR Vest.

Până la această dată, la nivelul Regiunii Vest, în cadrul Axei Prioritare 2, Prioritatea de Investiții 2.1.A – Microîntreprinderi, s-a înregistrat un număr de 332 de contracte semnate de finanţare pentru acordarea ajutoarelor de minimis către microîntreprinderile a căror valoare nerambursabilă este de 246,49 de milioane de lei (50,09 milioane euro).

În ceea ce priveşte Prioritatea de Investiţii PI 2.2 – IMM (apelurile 1 și 2), 115 proiecte au fost contractate, cu o valoare nerambursabilă de 315,48 de milioane de lei (64,1 milioane euro).

Câte proiecte europene sunt în total

Până astăzi, în total s-au contractat, la nivelul Regiunii Vest, 827 de proiecte, a căror valoare totală este de 1,39 de miliarde de euro. Referitor la valoarea finanţării nerambursabile, aceasta este de 1,10 miliarde de euro, iar gradul de contractare a proiectelor, raportat la alocarea regiunii, este de 171%.