Momentan, măsurile pentru naveta elevilor   sunt doar pe hârtie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că va propune gratuitate la transport. Va fi valabilă pentru elevii din mediul preuniversitar, cu vârsta de până la 26 de ani.

„Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans.  Cu decontare în luna următoare” pentru cei care fac naveta, a transmis Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației.

Totul a venit în urma sesizărilor din întreaga țară cu privire la faptul că elevii nu mai au ce să ajungă la școală.

Abonamentele pentru transportul elevilor pot ajunge și până la 400 de lei, așa cum se întâmplă în Hunedoara.

Citește aici cum au ajuns elevii să rămână fără bani pentru transport la școală

„Prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei propune următoarele măsuri: gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat. Condiția este să aibă   vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, menționează Ministerul Educației.

Noi reguli pentru naveta elevilor

Ordonanța poate fi aprobată în ședința Guvernului de săptămâna viitoare.

Documentul transmis de Ministerul Educație prevede în mod clar, câteva aspecte pe care parlamentarii le-au uitat ani la rând.

Sunt prevăzute măsuri precum:

gratuitate pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul.  De asemenea, transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună și să asigure transportul rutier al elevilor.

Până la aprobarea proiectului propus de Ministerul Educației, reprezentanții consiliilor județene din țară au menționat că vor aloca bani din fondul de rezervă pentru decontarea navetei elevilor.