Noile reguli pentru turiștii români sunt în favoarea turismului, susțin unii dintre politicieni. Europarlamentarul Rareș Bogdan explică în ce constă aplicarea certificatului verde digital.

”Parlamentul European a votat o variantă extrem de clară despre certificatul verde digital, care include 3 componente. Uniunea Europeană nu impune vaccinarea, dar este una dintre condiţiile care vor permite deplasarea extrem de uşoară în interiorul UE.

Dacă eşti vaccinat cu unul dintre vaccinurile din China şi Rusia nu ţi se recunoaşte acest vaccin pe teritoriul UE. Poţi să ai un test PCR sau să ai anticorpi, şi aici, dacă eşti în primele 90 de zile după care ai fost infectat… După cele 90 de zile, prezinţi testul de anticorpi. Dacă acesta este bun, nu mai ai nevoie nici de test PCR.

Aici este marea dezbatere. Pentru că au fost voci care au spus că şi dacă eşti trecut prin boală, trebuie să fie prezentat un document sau nu. Varianta care s-a votat nu include dacă trebuie prezentat un document sau nu, dar ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul European”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3.

Noi reguli pentru turiștii români. Rareș Bogdan spune tot despre călătorii

Certificatul UE Covid-19 va fi valabil un an de zile. În format digital sau pe hârtie, va atesta că o persoană s-a vaccinat împotriva COVID-19 are un test negativ de Covid sau a fost infectat cu acesta.

Vaccinarea, calea spre normalitate

Rareș Bogdan este unul dintre politicienii care încurajează vaccinarea anti-Covid. De asemenea, oficialii Uniunii Europene spun că viața noastră ar putea reveni la normal, după ce se va ajunge la imunizarea colectivă.

„Soluţia pentru cetăţenii europeni este vaccinarea. Construcţia UE nu este punitivă. Ea nu vine şi impune unui cetăţean să se vaccineze. Dar dacă doreşte să călătorească, desigur, el trebuie să întrunească una dintre cele 3 condiţii”, a explicat Rareș Bogdan, la sursa citată.