Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, în cursul acestei săptămâni, în ciuda faptului că primise vaccinul anti-Covid-19 în decembrie 2020, o persoană dintr-un centru rezidenţial a decedat, în timp ce alte patru, care au avut în trecut Covid, s-au reinfectat.

Cu toate acestea, potrivit spuselor ei, în momentul actual nu deţine informaţii precise cu privire la numărul exact al persoanelor reinfectate, însă precizează că cel puţin patru oameni au contactat din nou virusul. Medicul a întrucât datele Ministerului Sănătăţii, care efectuează un studiu în sensul acesta.

”Imediat după vaccinare nu am avut cazuri de infectare. Sigur că au fost la un interval de timp mai mare… Chiar aseară am avut un caz, un deces, o persoană care a fost vaccinată anul trecut în decembrie, o persoană dintr-un centru rezidențial. Nu a ieșit din perioada de protecție a vaccinului, dar așa cum știm cu toții, vaccinul nu ne împiedică să ne infectăm, doar că facem forme mai ușoare de boală, dar această persoană care a decedat era cu foarte multe comorbidități”, a spus dr. Anca Andrițoiu.

Anca Andriţoiu: 12 decese în doar 24 de ore

Referitor la faptul că doar într-o singură zi s-au înregistrat 12 decese, Anca Andriţoiu a precizat faptul că nu toate decesele au fost cauzate de către infecţia cu noul virus chinezesc.

”Problema cu decesele stă în felul următor: aseară aveam 456 înregistrate în Corona-Forms. Aceste decese se înregistrează în Corona-Forms după ce spitalele completează toate datele, tratamentele, completăm comorbiditățile și abia apoi completăm unde scrie data decesului la persoana respectivă. Chiar și aseară a fost un caz, însă persoana era din Neamț. Am avut de la Bihor, de la Hunedoara, aceastea nu se contorizează aici pentru că s-au infectat în altă parte.

Au fost părinții sau bunicii unor medici care i-au adus aici la spital. Am avut ieri două decese în UPU care au venit cu simptomatologie de altă natură și întâmplător s-a descoperit că erau și cu testul pozitiv, dar nu aveau manifestări respiratorii. Unul a făcut infarct, altul avea un traumatism. Nu putem să le contorizăm ca decese Covid”.

Cazurile de infectări, în creştere

Cu privire la situaţia noilor infectări, aceasta a spus că numărul este într-o continuă creştere.

”Din păcate, numărul de pacienți e iar mare. Ieri am ajuns la 100 de noi infectați. Paturile din ATI, cele 9 pe care le avem, sunt ocupate. Au fost ieri două paturi libere, dar s-au ocupat în cursul zilei. E un aflux mare de persoane, iar în acest moment la Bistrița și Năsăud avem internate 110 persoane.

E posibil să fie tulpina nouă, dar, pentru că nu se pot face secvențierile, nu știm neapărat că e tulpina nouă, dar e posibil să fie pentru că sunt cazuri care afectează mult tinerii. Sunt mulți copii, mai ales de când a început școala sunt copii care se infectează. În fiecare zi suspendăm clase și grupe de grădiniță”.

Referitor la rata mortalității care ar fi dublă la noi în județ comparativ cu media națională și europeană, șefa DSP a răspuns: ”Nu am o explicație pentru asta decât că sunt cazuri care vinîn stare foarte gravă ”

”O perioadă nu am avut decese. Acum când a venit valul trei au început iar decesele pentru că vin cazuri foarte grave. Aseară am avut caz, ieri depistat, ieri decedat, cu o zi înainte am avut deces în ziua în care a fost depistată persoana respectivă. Sunt cazuri care vin în stare foarte gravă. Nu cred că e ceva specific Bistriței. Sunt tratate, lumea își face datoria, dar sunt cazuri care vin în stadii foarte avansate”, a declarat dr. Anca Andrițoiu.

Persoana cea mai tânără răpusă de Covid-19 a fost o doamnă în vârstă de 44 de ani.