Comitetul Național pentru Situații de Urgență ( CNSU) urmează să fie convocat joi, 25 martie, pentru a se stabili noi restricții pentru a ține sub control valul trei al pandemiei.

Printre măsurile propuse, în weekend magazinele se vor închide la ora 16.00. Totodată,  circulația va fi restricționată de la ora 20.00. Pentru restul săptămânii măsurile existente vor române aceleași.

Arafat a declarat că este de acord să fie impuse măsuri suplimentare pentru a ține sub control răspândirea noului coronavirus.

În anumite momente și poate pentru a reduce activitățile neesențiale, da. Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franța, de la 21 în alte țări, iar la noi la 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului”, a spus Arafat, conform Digi24.

Noi restricții pe timp de weekend

Totodată, șeful DSU a mai spus că nu și-ar fi dorit să impune noi măsuri mai restrictive. Creșterea numărului de cazuri în toată țara reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor, iar spitatele nu mai fac față.

(…) Noi nu am fost adepţii unor măsuri dure, unor măsuri radicale, dar nici nu putem să stăm să vede cum unii încalcă regulile sau nu respectă regulile şi cum spitalele sunt pline cu pacienţi”, a mai precizat Raed Arafat.

Tot mai multe județe au intrat în scenariul roșu

În Transilvania, tot mai multe județe au intrat în scenariul roșu. Majoritatea care se află în scenariul galben sunt la limita de a depăși pragul de 3 la mia de locuitori.

Timiș a ajuns să aibă o rată de incidență de 6,14 la mia de locuitori, iar Cluj are 5,05/1000 de locuitori. Următorul județ cu o rată de incidență ridicată este Brașov-4.76, Hunedoara- 4.21. Județul  Alba are o rată de incidență de  3.41 și Sălaj- 3.26.

Noile restricții propuse de către CNSU vor fi discutate joi, 25 martie. Numărul cazurilor de COVID-19 în țara noastră sunt în creștere, iar spitalele sunt arhipline.