“Bucureștiul va fi gazda viitorului centru cibernetic al UE pentru tehnologie înaltă și inovație, cu un ecosistem digital înfloritor, dinamic și tânăr. capitala României va prelua această sarcină într-un mod responsabil și dedicat, în beneficiul întregii Uniuni Europene“ , se precizează în respectiva postare.

Țara noastră a reușit să obțină cele mai multe voturi pentru a fi gazda acestui centru cibernetic, Bucureștiul concurând în această competiție cu Bruxelles, Vilnius, Varșovia,Munchen,Leon, Luxemburg. Finala a menținut în competiție Bruxelles și București, iar în cele din urmă Bucureștiul a fost cel care a obținut cele mai multe voturi. României i-a fost delegat așadar un proiect european de importanță maximă și care presupune pentru concretizarea și menținerea lui resurse financiare care depășesc 3-5 miliarde de euro, bugetul destinat cercetării în domeniul IT fiind cu adevărat fabulos față de posibilitățile actuale ale României. Se dovedește astfel că România contează și este importantă pe harta IT a Europei și a lumii.

Dosarul de candidatură al României,pentru găzduirea viitorului Centru European de Securitate Cibernetică, a fost depus în cadrul reuniunii ministeriale informale a miniştrilor Telecomunicaţiilor din statele membre UE, desfăşurată, luni, sub coordonarea Preşedinţiei germane a Consiliului UE.

Noua agenție va avea ca obiect principal de activitate menținerea securității cibernetice din statele UE, urmând să preia responsabilitățile Agenției pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA). Înființarea ei a fost decisă în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în aprilie 2019, fiind adoptat în acest sens un regulament privind securitatea cibernetică din cadrul UE.

Găzduirea acestui centru european de către România va consolida prestigiul României în domeniul IT internațional, va aduce o experiență suplimentară și deosebit de onorantă IT-iștilor implicați și este posibil să dea naștere unor noi orientări în țară și în școala românească. De asemenea prevenirea amenințărilor cibernetice trebuie să devină o prioritate mai ales că în ultimii ani s-a constatat o creștere simțitoare a acestor atacuri la nivelul tuturor statelor, insituțiilor și firmelor.