Legile promulgate recent de președintele Klaus Iohannis au fost publicate în Monitorul oficial, iar anul 2021 vine cu modificări benefice pentru mediul de afaceri din România.

Noul termen pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoane fizice, precum și termenul de plată al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice și depunerea formularului 230 este de 25 mai 2021.

O altă noutate e reprezentată de creșterea salariului minim pe economie. Guvernul României a adoptat în ședinta de Guvern din 30 decembrie 2020 creșterea salariului minim brut pe țară cu 70 de lei, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.  De asemenea, se dublează plafonul pentru firmele plătitoare de TVA la încasare de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei, iar obligativitatea depunerii bilanțurilor la semestru rămâne obligatorie doar pentru firmele cu cifră de afaceri de 1.000.000 de euro.

Angajații aflați în telemuncă vor putea primi din partea angajatorului o sumă suplimentară de 400 de lei, fără a fi supusă taxelor. Totodată, acordarea șomajului tehnic și acordarea indemnizației pentru timp redus de muncă au fost prelungite până în 30 iunie 2021.

Una dintre modificările importante în aceea ce privește Codul fiscal o reprezintă impozitul pe teren sau clădire utilizate în scop turistic ce se diminuează cu 50 % dacă nu se utilizează pe o durată de 180 de zile.

Alte noutăți privind modificarea Codului fiscal sunt exceptarea de la plata contribuțiilor sociale sumele plătite de către angajator pentru educație timpurie a copiilor angajaților, introducerea posibilității de recuperare a TVA-ului pentru facturile mai vechi de un an, neîncasate de la persoanele fizice, condiția este ca un contribuabil să fi achitat în prealabil valoarea Tva.

De asemenea, nu se vor lua în calcul cu impozit și taxe salariale nici costurile suportate de angajatori cu testarea epidemiologică sau vaccinarea angajaților cu privire la combaterea COVID-19.

Prevederile intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021 și se aplică pentru perioada 2021 – 2025.