Update. După ce statistica din spitale a băgat spaima în toți românii, Ministerul Sănătății a revenit cu vești.

Oficialii instituției spun că au găsit locuri pentru pacienții aflați în stare gravă. Vor fi 140 de locuri disponibile la secțiile de terapie intensivă din țară, iar alte 210 vor fi suplimentate în spitale. Concret, cele din urmă vor fi amenjate ad-hoc.

„În urma discuţiilor, s-a decis ca aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi şi aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor COVID-19 să fie suplimentate în unităţile sanitare judeţene, urmând ca în perioada următoare unităţile sanitare să comunice Ministerului Sănătăţii posibilităţile de a suplimenta în continuare numărul acestora”, a transmis Ministerul Sănătății.

Știre inițială. În ultimele 24 de ore erau libere maxim 30 de paturi la ATI  în toată țara, potrivit șefului DSU, Raed Arafat.

„La Bucureşti, noi am adus prima unitate de ATI la Spitalul Sfâtul Ioan şi mai vrem să aducem încă una la Victor Babeş. Ar fi 3 pe lângă cea de la Marius Nasta. Ştim că nu sunt condiţii la fel de bune ca într-un spital. Situaţia este dinamică. E posibil să avem un loc azi şi mâine să nu mai avem. Sunt pacienţi care se vindecă, sunt alţii pe care îi pierdem şi locurile se eliberează mereu”, a explicat Arafat.

Nu mai sunt locuri la ATI. La Sibiu, situația e dramatică

Județul Sibiu se află printre primele județe care a transmis, marți, 16 martie, că nu mai sunt locuri libere la ATI la niciunul dintre spitale.

La nivelul judeţului Sibiu dintr-un total de 48 de paturi dotate ATI sunt funcţionale un număr de 45 de paturi. În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, există un număr de 30 de paturi dotate ATI. Dintre acestea, 2 sunt destinate exclusiv secţiei de Obstetrică-Ginecologie. Un număr de 3 paturi sunt defecte, iar în acest moment se lucrează la remedierea acestor defecţiuni. În baza raportărilor de astăzi – 16 martie, la SCJU Sibiu sunt ocupate 25 de paturi ATI, practic toate paturile funcţionale pentru pacienţii COVID-19, care nu sunt specifice secţiei de Obstetrică-Ginecologie, cele 2 fiind libere. În cadrul Spitalului Militar există un număr de 10 paturi dotate ATI, toate fiind ocupate. În cadrul Spitalului Municipal Mediaş există un număr de 2 paturi dotate ATI. Ambele sunt ocupate”, a precizat Andreea Ştefan pentru Agerpres , în calitate de purtător de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Sibiu. Amendă infimă, în plin scandal național

Direcția de Sănătate Publică a amendat cu 12 000 de lei Spitalul Județean de Urgentă din Sibiu, după ce în spațiul public au apărut declarații potrivit cărora pacienții sunt legați de paturi.

Oficialii spitalului se apără și spun că această practică este comună, în cazul celor care devin agitați. De asemenea, susțin că actul medical nu a fost afectat.