Meteorologii au emis, pentru prima zi de vară, un cod portacaliu de vreme ploioasă în nouă județe din țară până miercuri. Totodată, restul țării este sub avertizare de cod galben de ploi abundente.

În aproape toate județele din țară se vor înregistra precipitații cu descărcări elecrice. Codul portocaliu a intrat în vigoare la ora 10.00 și va fi valabil până miercuri, la aceeași oră.

Va ploua abundent în zona de munte a județelor Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova și județele Tulcea și Constanța. Cantitățile de apă vor depăși 40-50 l/mp. De asemenea, izolat se vor înregistra peste 70l/mp.

Cod portocaliu de vreme ploioasă în nouă județe din țară

Vântul se va intensifica și pe litoral unde va sufla cu 55 – 70 km/h. Tot în același interval, aproape întreaga țară va fi sub avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că în sudul Moldovei, nord-estul Munteniei și Dobrogea va ploua abundent. De asemenea, perioadă de instabilitate atmosferică accentuată se va înregistra în cea mai mare parte a Transilvaniei, sudul Banatului, precum și în zonele de munte. Vor fi, de asemenea, averse cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii.

Cod galben de inundații

Izolat va cădea și grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20 -35 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Miercuri, 2 iunie, în regiunile estice și sud-estice va continua să plouă în general moderat cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze de 45 – 55 km/h.

Hidrologii au emis un cod galben de inundații pe mai multe râuri din țară până miercuri, 2 iunie, ora 14.00.Vor fi scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie. Bazinele hidrografice afetcate sunt Mureș, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Succeava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna și râurile din Dobrogea.

De la jumătatea lunii iunie, ploile vor fi tot mai rare, iar temperaturile vor ajunge să depășească și 30 de grade Celsius.