În intervalul 27 mai ora 16:00 – 28 mai, ora 21:00, meteorologii au emis cod portocaliu de ploi abudente în următoarele județe: Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Botoşani.

De asemenea, în zonele de munte ale județelor Caraş-Severin, Hunedoara, Alba şi Bacău se vor înregistra precipitații. În intervale scurte de timp vor fi perioade cu ploi abundente și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 40 – 50 l/mp şi pe arii restrânse 60 – 70 l/mp.

Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi abundente

Ploile vor determina, la altitudini de peste 2.000 de metri, topirea și cedarea apei din din troienele de 70 – 90 cm, încă existente pe crestele Carpaţilor Meridionali.

Totodată, în intervalul 27 mai, ora 12:00 – 29 mai, ora 10:00, în Munții Banatului, Carpații Meridionali și Orientali și local în Transilvania și nodul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Se vor înregistra descărcări electrice, vijelii și grindină. Aversele vor avea caracter teorențial.

Cantitățile de apă vor depăși 25 – 35 l/mp şi pe arii restrânse 40 l/mp. Meteorologii au emis cod galben de vreme rea în Iaşi, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud (parţial), Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin.

„Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte”, informează ANM.

La începutul lunii iunie, vremea se va îmbunătăți în toată țara. La munte se vor înregistra averse cu caracter torențial și intensificări de scurtă durată ale vântului.

În centru și nord se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 grade în nordul Moldovei şi 28 de grade în Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 16 grade.

Reamintim că în intervalul 27 mai ora 16:00 – 28 mai, ora 21:00, meteorologii au emis cod portocaliu în 18 județe din țară.